ßßß
Składniki:2 porcjeszklanka kaszy bulgur200 g piersi z kurczaka150 g suszonych pomidorów100 g sera pleśniowego typu Lazurpęczek natki pietruszki2 małe ząbki czosnkułyżka koncentratu pomidorowegołyżeczka suszonego oregano½ łyżeczki suszonej bazyliiszczypta płatków chili¼ łyżeczki uniwersalnej przyprawy warzywnej typu Vegetapieprzłyżka oliwyWykonanie:Pierś z kurczaka i ser pleśniowy kroimy w niedużą kostkę, a suszone pomidory w paseczki. Natkę pietruszki drobno siekamy.Pokrojoną pierś z kurczaka przekładamy do miseczki i mieszamy z oregano, bazylią, chili i przyprawą warzywną. Odstawiamy do lodówki na 15 minut.Na patelni rozgrzewamy oliwę i przez około 30 sekund podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy kurczaka i smażymy przez kilka minut. Gdy będzie już prawie całkiem usmażony dorzucamy suszone pomidory i natkę pietruszki. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawiamy pieprzem.W międzyczasie przygotowujemy kaszę bulgur zgodnie z instrukcją na opakowaniu, proponuję jednak odsączyć ją o 1-2 minuty wcześniej niż wskazuje na to producent.Kaszę przekładamy na patelnie i całość mieszamy. Po ok. minucie odstawiamy z ognia i dorzucamy ser pleśniowy. Ponownie mieszamy.Podajemy od razu. Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ