ßßß
Składniki (na 2-3 porcje):około 400 g piersi z kurczakapęczek brokułówokoło 5 suszonych pomidorówokoło 100 ml śmietany (ja używam 15% do zup i sosów)1 średnia czerwona cebula2 ząbki czosnku1 średnia kulka mozzarelli1 łyżka oliwy z oliweksól, pieprz, suszone oregano, suszona bazylia, płatki chilliulubiony makaronPrzygotowanie:W garnku zagotowujemy wodę, lekko solimy i wrzucamy pokrojony na różyczki brokuł, gotujemy go, tak żeby był lekko twardawy (około 7 minut). W międzyczasie na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną drobno cebulę i lekko szklimy. Następnie dodajemy posiekany drobno ząbek czosnku oraz pokrojonego w kostkę kurczaka. Wszystko oprószamy solą, pieprzem oraz przyprawami. Smażymy, aż kurczak lekko się zrumieni dodając w połowie smażenia pokrojone w kostkę suszone pomidory. Brokuła wyciągamy z wody i wrzucamy prosto na patelnie do reszty składników, natomiast do gotującej się wody po brokułach wrzucamy makaron. Na patelnie przekładamy śmietanę, dokładnie mieszamy (ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku) i wszystko jeszcze smażymy aż brokuł będzie zupełnie miękki (jeśli sos za mocno odparuje można dodać trochę wody z gotującego się makaronu). Ugotowany al dente makaron mieszamy z sosem i wykładamy na talerz, na wierzchu układamy porwaną na kawałki mozzarellę.