Wykonanie
No i znowu pizza :) Mówię Wam, to jest sposób! Jeżeli Wasi domownicy czegoś nie lubią albo chcecie przemycić w ich diecie coś zdrowego, za czym normalnie nie przepadają, połóżcie to na pizzy :) No bo czy mój ślubny rzuciłby się normalnie na buraka? Raczej nie. Ale wystarczy przebrać go za
salami (wystarczy pokroić, kształt i kolor ma podobny z natury ;) ) przystroić
kozim serkiem,
czerwoną cebulą i
pomidorkiem i voilla!
Wcina jak opętany! Nawet mu
ketchupu specjalnie nie brakowało. A taki
burak to skarbnica witamin i jeść go warto jak najczęściej! p.s. A gdybyś chciał/a zakupić taki
słonecznikowy olej, którego użyłam do polania pizzy to można to zrobić tutaj i to ze zniżką :) Bo mam dla Was kod zniżkowy o wartości 5 zł, który aktywował się będzie po wpisaniu kodu: BL100148 :)

Składniki:pizza o wymiarach około 30×40 cmCiasto:300 g
mąki pszennej50-60 g
mąki pełnoziarnistej żytniej8 g suchych
drożdży230 ml ciepłej
wody2 łyżki
oliwy1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
pietruszki suszonejNa pizzę:2 większe
buraki70 g
sera koziego – roladki (w środku
twaróg, na zewnątrz kremowy)1 mała
czerwona cebulapomidorpół pęczka
natki pietruszkapłatki chilioliwa (do folii aluminiowej)1 łyżka
oliwy ze
słonecznika (do polania pizzy)Wykonanie:Ciasto:
Wodę mieszamy z
drożdżami w dużej misce i odstawiamy na 2 – 3 minuty. Osobno łączymy ze sobą
mąkę,
pietruszkę,
sól i
cukier, a następnie wsypujemy do
wody. Na koniec dolewamy
oliwę. Całość najpierw mieszamy drewnianą łyżką a następnie ugniatamy – ręcznie lub mikserem.Po wyrobieniu odstawiamy pod przykryciem, w ciepłe miejsce na około 15-20 minut.Następnie wyjmujemy ciasto na stolnicę podsypaną
mąką i rozwałkowujemy dowolny kształt, zawijając boki.Na pizzę:
Buraki myjemy. Folię aluminiową spryskujemy
oliwą posypujemy
płatkami chili i zawijamy w nią
buraki. Każdego osobno. Piekarnik nagrzewamy do 200°C i pieczemy
buraki około 60-70 minut. Powinny być al dente.
Cebulę,
ser kozi,
pomidora i ostudzone
buraki kroimy w plasterki.
Natkę pietruszki siekamy.Wszystkie składniki rozkładamy na cieście, zaczynając od
pomidorów i
buraków.Temperaturę piekarnika zwiększamy do 230°C, Pizzę pieczemy przez 13-15 minut. Przed podaniem polewamy pizzę
oliwą ze
słonecznika.Smacznego!


Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ