ßßß
Składniki:pizza o wymiarach około 30×40 cmCiasto:300 g mąki pszennej50-60 g mąki pełnoziarnistej żytniej8 g suchych drożdży230 ml ciepłej wody2 łyżki oliwy1 łyżeczka cukru1 łyżeczka soli1 łyżeczka pietruszki suszonejNa pizzę:2 większe buraki70 g sera koziego – roladki (w środku twaróg, na zewnątrz kremowy)1 mała czerwona cebulapomidorpół pęczka natki pietruszkapłatki chilioliwa (do folii aluminiowej)1 łyżka oliwy ze słonecznika (do polania pizzy)Wykonanie:Ciasto: Wodę mieszamy z drożdżami w dużej misce i odstawiamy na 2 – 3 minuty. Osobno łączymy ze sobą mąkę, pietruszkę, sól i cukier, a następnie wsypujemy do wody. Na koniec dolewamy oliwę. Całość najpierw mieszamy drewnianą łyżką a następnie ugniatamy – ręcznie lub mikserem.Po wyrobieniu odstawiamy pod przykryciem, w ciepłe miejsce na około 15-20 minut.Następnie wyjmujemy ciasto na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkowujemy dowolny kształt, zawijając boki.Na pizzę: Buraki myjemy. Folię aluminiową spryskujemy oliwą posypujemy płatkami chili i zawijamy w nią buraki. Każdego osobno. Piekarnik nagrzewamy do 200°C i pieczemy buraki około 60-70 minut. Powinny być al dente.Cebulę, ser kozi, pomidora i ostudzone buraki kroimy w plasterki. Natkę pietruszki siekamy.Wszystkie składniki rozkładamy na cieście, zaczynając od pomidorów i buraków.Temperaturę piekarnika zwiększamy do 230°C, Pizzę pieczemy przez 13-15 minut. Przed podaniem polewamy pizzę oliwą ze słonecznika.Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ