Wykonanie

Składniki:200 g
mąki żytniej200 g
mąki pszennej12 g świeżych
drożdży1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
cukru3/4 szklanki ciepłej
wody1 garść
słonecznika1 łyżka
oliwyWykonanie:Połączyć ze sobą
mąkę żytnią i pszenną, posolić, dodać
oliwę, dosypać
słonecznik.
Drożdże z
cukrem rozpuścić w wodzie, dolać do miski z
mąką. Wyrobić ciasto. Odstawić na 2 godziny pod ściereczką. Ponownie wyrabiać, uformować. Odłożyć jeszcze na 10 minut pod ściereczką. Lekko zwilżyć ciepłą
wodą uformowany
chleb, obsypać ziarnami,
mąką i wstawić do nagrzanego pieca na około 35-40 minut w temperaturze 200 stopni (czas pieczenia jest uzależniony od pieca, czasami pieczenie wydłuża się do 1 godziny).Efekt to chrupiący i bardzo smaczny chlebek.



Smacznego.