Wykonanie
Z wypadu do Krakowa przywiozłam kilka inspiracji i produktów spożywczych. Znalazł się wśród nich nawet
oscypek :) Skąd się tam wziął? Mój mąż stwierdził, że będąc w
Krakowie MUSIMY chociaż na kilka godzin pojechać do Zakopanego, bo rzadko jest taka okazja. Zaliczyliśmy więc
serek z grilla z
żurawiną na Krupówkach, grzane
winko na Gubałówce a na pamiątkę kupiłam… kilka
oscypków :) Po powrocie do domu, jeden z nich w doborowym towarzystwie
grzybów leśnych i wędzonego
kurczaka wylądował na
drożdżowym cieście i tak powstała moja pizza po góralsku :) Zatem smacznego juhasy, hej! :)

Składniki:2 pizze o wymiarach ok. 30×40 cm na ciasto:500 g
mąki pszennej15 g świeżych
drożdży lub 2 łyżeczki suchych
drożdży350 ml letniej
wody3 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżeczki
cukru2 łyżeczki
soli na pizze:1 duże wędzone podudzie z
kurczaka40 g
suszonych grzybów leśnych100 g
oscypka100 g
twarogu wędzonego solankowego150 g startej
mozzarellimały pęczek
pietruszkisos
śmietanowy:200 ml
śmietany 18%3 ząbki
czosnku½ łyżeczki suszonego
tymianku½ łyżeczki
uniwersalnej przyprawy warzywnejłyżka
wody z
grzybów (opcjonalnie)1 łyżka
masłapieprzsólWykonanie:
Oscypek ścieramy na tarce z grubymi oczkami.
Twaróg wędzony kruszymy na mniejsze kawałki.
Natkę pietruszkę siekamy. Podudzia z
kurczaka obieramy z
mięsa i dzielimy na mniejsze cząstki.
Grzyby wrzucamy do małego rondelka, zalewamy
wodą i doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy palnik, odstawiamy na 10 minut. Następnie siekamy.Ciasto: Do miski wlewamy
wodę i rozpuszczamy w niej
cukier i rozkruszone
drożdże (jeśli używamy
drożdży suchych wsypujemy je do
wody i delikatnie mieszamy). Pozostawiamy na 10-15 minut w ciepłym miejscu, pod przykryciem.
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy
sól. W środku
mąki robimy zagłębienie i wlewamy
drożdżowy płyn. Ręcznie lub przy pomocy miksera łączymy ze sobą wszystkie składniki. Dolewamy
oliwę.Zagniatamy przez około 5-10 minut, aż składniki dobrze się połączą, a ciasto będzie gładkie, miękkie i elastyczne. Gotowe ciasto odstawiamy pod przykryciem na godzinę. Powinno podwoić swoją objętość.Gdy ciasto wyrośnie wyjmujemy je na posypany
mąką blat i chwilę ugniatamy. Dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na dowolny kształt. Wykładamy na dwie blachy wyłożone pergaminem. Pozostawiamy na kolejne 20 minut.Sos
śmietanowy: Na
maśle podsmażamy przeciśnięty przez praskę
czosnek. Dodajemy
śmietanę i dokładnie mieszamy. Możemy dolać łyżkę
wody z moczenia
grzybów. Przyprawiamy
tymiankiem,
przyprawą warzywną i
pieprzem. Na koniec dodajemy do smaku
sól. Gotujemy około 10 minut cały czas mieszając.Wierzch pizz smarujemy sosem
śmietanowym. Rozdzielamy pomiędzy obie pizze
mozzarellę,
oscypek i
twaróg. Dodajemy
kurczaka oraz
grzyby.Piekarnik nagrzewamy do 240°C i pieczemy około 10-15 minut. Gorące pizze przed podaniem posypujemy
natką pietruszki.Smacznego!

Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie nam niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJEMY! :)