ßßß Cookit - przepis na Śniadaniowe bułki serowe (nocne)

Śniadaniowe bułki serowe (nocne)

nazwa

Wykonanie

Bułki są w głównej mierze upieczone z mąki żytniej, a biały ser i śmietana dodane do ciasta dodały im przyjemnej wilgoci.
Wykorzystałam mąki ze sklepu Młynomag, który Wam serdecznie polecam - zaopatrzycie się tam w doskonałej jakości, zdrowe, ekologiczne, w 100 % naturalne produkty z samego serca Warmii i Mazur.
Składniki:
3 szklanki mąki żytniej T720, polecam sklep Młynomag
1,5 szklanki mąki pszennej T500, polecam sklep Młynomag
3 pełne łyżki gładkiego twarogu z wiaderka
5 łyżek śmietany 18%
1 łyżka masła
40 g. świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
2,5 łyżeczki soli
1,5-2 szklanki ciepłej wody
Przygotowanie:
Drożdże ucieram z cukrem, łyżką mąki pszennej i lekko podgrzaną śmietaną na pastę, odstawiam na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski wsypuję mąkę żytnią i 1 szklankę mąki pszennej, dodaję rozpuszczone (ale nie gorące) masło, twaróg i sól. Dodaję wyrośnięty zaczyn drożdżowy i stopniowo dolewam wodę, do momentu gdy składniki się połączą. Wyrabiam kilka minut, podsypując pozostałą mąką pszenną. Ciasto w dużej misce przykrywam folią spożywczą i na noc wstawiam do lodówki. Rano zagniatam lekko, podsypując odrobiną mąki pszennej. Dziele ciasto na 10 części, formuję podłużne bułeczki, układam na blasze wyłożonej papierem i odstawiam w ciepłe miejsce na 20 minut. Gdy podrosną, piekę w 220 stopniach C. przez 30 minut.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/01/sniadaniowe-buki-serowe-nocne.html