ßßß Cookit - przepis na Bułki wiejskie z czarnuszką

Bułki wiejskie z czarnuszką

nazwa

Wykonanie

Bułeczki są dość małe, zgrabne, puszyste i bardzo smaczne. Serdecznie polecam je każdemu, kto lubi smak domowego pieczywa.
Składniki (16 sztuk):
Zaczyn:
25 g. świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 pełna łyżeczka mąki
0,5 szklanki lekko podgrzanej śmietany 18%
Ciasto :
3 szklanki maki pszennej
1 pełna łyżeczka soli
1 czubata łyżka czarnuszki
1 pełna łyżka masła, rozpuszczonego
1 szklanka ciepłej wody
Do posmarowania :
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ryżowej
1 łyżka ciepłej wody
Przygotowanie :
Z pokruszonych drożdży, ciepłej śmietany, mąki i cukru mieszam pastę i odstawiam ją na 20 minut w ciepłe miejsce. Do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję wyrośnięty zaczyn i pozostałe składniki, najpierw mieszam łyżką a potem dłonią. Zagniatam dość miękkie, elastyczne ciasto. Wyrabiam je 3-5 minut, po czym przykrywam miskę i odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi objętość, zagniatam je krótko, po czym dzielę na 16 części. Z każdej formuję podłużny wałeczek długości 8 cm, układam tak przygotowane bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiam blachę jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie mieszam składniki pasty do posmarowania bułek, i gdy się lekko napuszą, smaruję je na górze (najłatwiej to zrobić pędzelkiem). Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C. na ok. 20 minut.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/12/buki-wiejskie-z-czarnuszka.html