Wykonanie
Bułeczki są dość małe, zgrabne, puszyste i bardzo smaczne. Serdecznie polecam je każdemu, kto lubi smak domowego
pieczywa.
Składniki (16 sztuk):Zaczyn:25 g. świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukru1 pełna łyżeczka
mąki0,5 szklanki lekko podgrzanej
śmietany 18%Ciasto :3 szklanki
maki pszennej1 pełna łyżeczka
soli1 czubata łyżka
czarnuszki1 pełna łyżka
masła, rozpuszczonego1 szklanka ciepłej
wodyDo posmarowania :1 łyżeczka
mąki pszennej1 łyżeczka
mąki ryżowej1 łyżka ciepłej
wodyPrzygotowanie :Z pokruszonych
drożdży, ciepłej
śmietany,
mąki i
cukru mieszam pastę i odstawiam ją na 20 minut w ciepłe miejsce. Do dużej miski przesiewam
mąkę, dodaję wyrośnięty zaczyn i pozostałe składniki, najpierw mieszam łyżką a
potem dłonią. Zagniatam dość miękkie, elastyczne ciasto. Wyrabiam je 3-5 minut, po czym przykrywam miskę i odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi objętość, zagniatam je krótko, po czym dzielę na 16 części. Z każdej formuję podłużny wałeczek długości 8 cm, układam tak przygotowane bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiam blachę jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie mieszam składniki pasty do posmarowania
bułek, i gdy się lekko napuszą, smaruję je na górze (najłatwiej to zrobić pędzelkiem). Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C. na ok. 20 minut.Przepis autorski.