Wykonanie
Prosty
chleb wiejski. Upiekłam go na kamieniu do pizzy i wyszedł naprawdę fajny. Muszę popracować jeszcze nad skórką, chciałabym żeby była taka chrupiąca i odpryskująca, nie wiem czy to kwestia
mąki czy braku zakwasu.
Chleb robiony na drożdżach, do zakwasu dojrzewam.
Składniki:- 400 g
mąki pszennej- 100 g
mąki żytniej- 1 opakowanie suchych
drożdży (moje miało 8 g)- 1 łyżeczka
soli- 1 łyżeczka
cukru- 50 g
masła- 300 ml
wody- 50 ml
ciemnego piwa (niekoniecznie)Przygotowanie:Wszystkie składniki z wyjątkiem
wody mieszam ze sobą w misce lub maszynie do
chleba. Dolewam powoli
wody żeby ciasto nie zrobiło się "gumowate" ale aby składniki się połączyły. Kiedy składniki się połączą, zostawiam w ciepłym miejscu na dwie godziny pod ściereczką. Po tym czasie formuje bochenek, nacinam go u góry w kształcie X, posypuje
mąką i odstawiam do wyrośnięcia na jeszcze jedną godzinę. Po tym czasie przekładam bochenek na kamień. Kamień z bochenkiem wkładam do zimnego piekarnika, ustawiam go na 220 stopni i piekę 50 minut.