Wykonanie
Zawijaski powstały wg. przepisu z Kucharni, aromat rozchodził się po całym domu, niestety nie miałam
czosnku niedźwiedziego, w zamian dałam 2 ząbki główkowego i
tymianek.1,5 filiżanki
mąki pszennej0,5 filiżanki ciepłej
wody0.5 łyżki
drożdży instant1 łyżeczka
soli1 łyżka
cukru1 łyżka
oliwy0,5 kostki
masła2 ząbki
czosnkutymianek,
sól
Z
mąki,
wody,
drożdży,
soli cukru zagnieść gładkie ciasto. Przełożyć je do natłuszczonej miski, posmarować
oliwa i odstawić do podwojenia objętość. W tym czasie zrobić nadzienie, czyli wymieszać
masło z
ziołami,
sola i przeciśniętym przez praskę
czosnkiem. Ciasto wyjąć, rozwałkować na prostokąt, wysmarować nadzieniem i zwinąć w roladę, pokroić na 12 równych części i odstawić na 30 minut. Upiec 1 180 stopniach do zrumienienia czyli ok 30 minut.