ßßß

Ostatni z weekendowych wypieków. Mocno czosnkowe bułki. Właściwie to mocno mocno ;) I naprawdę dobre. Jeśli oczywiście lubi się czosnek ;) Bo jeśli się nie lubi, to hmm... No to się nie lubi. A bułki są podwójnie czosnkowe, bo z czosnkiem zwykłym i niedźwiedzim. Własnie parę chwil temu skończyłem pochłaniać pieczonego kurczaka zagryzanego tymi właśnie bułkami. Bardzo dobre połączenie. Właściwie to tak dobre, że zjadłem nieco za dużo i kiepsko się teraz czuję. Serio...350 g mąki pszennej90 ml mleka90 ml wody30 g roztopionego masła4 duże ząbki czosnku3 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego1 łyżeczka soli1 łyżeczka cukru5 g drożdży instantWszystkie składniki łączymy ze sobą (czosnek wyciskamy przez praskę) i energicznie wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Wkładamy do miski i zostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem na 1,5 godziny. Po tym czasie dzielimy ciasto na 9 części i z każdej z nich lepimy niewielkie bułki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Na 1 godzinę. Nacinamy ostrym nożem wierzch bułek i wkładamy na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 230 stopni. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 10-15 minut.Smacznego!
---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie :)