Wykonanie
Ostatni z weekendowych wypieków. Mocno
czosnkowe bułki. Właściwie to mocno mocno ;) I naprawdę dobre. Jeśli oczywiście lubi się
czosnek ;) Bo jeśli się nie lubi, to hmm... No to się nie lubi. A
bułki są podwójnie
czosnkowe, bo z
czosnkiem zwykłym i niedźwiedzim. Własnie parę chwil temu skończyłem pochłaniać pieczonego
kurczaka zagryzanego tymi właśnie
bułkami. Bardzo dobre połączenie. Właściwie to tak dobre, że zjadłem nieco za dużo i kiepsko się teraz czuję.
Serio...350 g
mąki pszennej90 ml
mleka90 ml
wody30 g roztopionego
masła4 duże ząbki
czosnku3 łyżeczki suszonego
czosnku niedźwiedziego1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru5 g
drożdży instantWszystkie składniki łączymy ze sobą (
czosnek wyciskamy przez praskę) i energicznie wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Wkładamy do miski i zostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem na 1,5 godziny. Po tym czasie dzielimy ciasto na 9 części i z każdej z nich lepimy niewielkie
bułki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Na 1 godzinę. Nacinamy
ostrym nożem wierzch
bułek i wkładamy na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 230 stopni. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 10-15 minut.Smacznego!
---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)