ßßß
Prztepis od atiny_bc . - oryginal . Cytuje za autorka:500 g mąki pszennej tortowej4 łyżki maki ziemniaczanej125 ml ciepłej wody125 ml ciepłego mleka25 g drożdży (1/4 kostki 100g) lub 1 opakowanie drożdży instant - 7g1 łyżeczka masła1 łyżeczka cukru1 łyżeczka soliDrożdże rozpuścić (rozmieszać) w ciepłym mleku z wodą, dodać szczyptę cukru i wsypać 1/3 mąki. Wymieszać, zostawić na około 20 min, aż drożdże zaczną pracować i całość się ładnie podwoi.Dodać łyżeczkę soli, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżeczkę cukru, łyżeczkę miękkiego masła oraz resztę mąki pszennej i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrastania na 30 min pod przykryciem. Po tym czasie ciasto znów wyrobić i pozostawić na kolejne 30 minut.Ciasto ponownie wyrobić, odgazować, uformować bochenek, ułożyć na dużej blasze z piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia, lekko posmarowanym oliwą (można oczywiście piec w keksówce lub innej foremce). Bochenek posmarować rozmąconym jajkiem i naciąć pod skosem. Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie wstawic do nagrzanego piekarnika.Piec przez 10 minut w temperaturze 200ºC, a następnie obniżyć temperaturę do 180ºC i piec jeszcze 20 minut. W czasie pieczenia dwukrotnie spryskiwać pieczywo wodą (ze specjalnie do tego celu nabytego zraszacza do kwiatów). Studzić na kratce