ßßß Cookit - przepis na Bulka wroclawska

Bulka wroclawska

nazwa

Wykonanie

Ta bulka u nas akurat nazywana byla paryska- pewnie na podobienstwo do bagietek. Troche poczytalam w wikipedii o tym pieczywie i okazuje sie, ze nazw dla niej bez liku: w Lodzi-angielka, w Poznaniu-kawiorka, a Gornym Slasku- francuz, na Kujawach- baton...- kazdy region kraju ma jakas inna- czy jest to wiec kuchnia regionalna? Mysle, ze tak- jeden rodzaj pieczywa rozpowszechniony w wielu regionach kraju.
Nie wiem, czemu powierzchnia mojej bulki tak popekala- nacielam ja w poprzek, a pekla jeszcze wzdluz. Dziwny wyglad nie porzcezcy pysznemu smakowi :)
Prztepis od atiny_bc . - oryginal . Cytuje za autorka:
500 g mąki pszennej tortowej
4 łyżki maki ziemniaczanej
125 ml ciepłej wody
125 ml ciepłego mleka
25 g drożdży (1/4 kostki 100g) lub 1 opakowanie drożdży instant - 7g
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
Drożdże rozpuścić (rozmieszać) w ciepłym mleku z wodą, dodać szczyptę cukru i wsypać 1/3 mąki. Wymieszać, zostawić na około 20 min, aż drożdże zaczną pracować i całość się ładnie podwoi.
Dodać łyżeczkę soli, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżeczkę cukru, łyżeczkę miękkiego masła oraz resztę mąki pszennej i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrastania na 30 min pod przykryciem. Po tym czasie ciasto znów wyrobić i pozostawić na kolejne 30 minut.
Ciasto ponownie wyrobić, odgazować, uformować bochenek, ułożyć na dużej blasze z piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia, lekko posmarowanym oliwą (można oczywiście piec w keksówce lub innej foremce). Bochenek posmarować rozmąconym jajkiem i naciąć pod skosem. Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie wstawic do nagrzanego piekarnika.
Piec przez 10 minut w temperaturze 200ºC, a następnie obniżyć temperaturę do 180ºC i piec jeszcze 20 minut. W czasie pieczenia dwukrotnie spryskiwać pieczywo wodą (ze specjalnie do tego celu nabytego zraszacza do kwiatów). Studzić na kratce
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2012/01/Bulka-wroclawska.html