ßßß Cookit - przepis na Weka. Bułka wrocławska. Czy też paryska ;)

Weka. Bułka wrocławska. Czy też paryska ;)

nazwa

Wykonanie

W necie wołają na to bułka wrocławska/paryska. Dla mnie to po prostu weka ;) Przepis znalazłam u Passionfruit i niczego w nim nie zmieniałam. I szczerze przyznam, że mam problem z tym przepisem. Bo wg mnie jest słaby. Za to wg mojego męża bułka jest przepyszna i mam znowu ją zrobić. Może to kwestia przyzwyczajenia do ciasta chlebowego na zakwasie, nie wiem. To jest całkiem inne! Kiepsko się je zagniata (o haku w ogóle mowy nie ma), bardzo kiepsko się formuje bochenek. No nie zapowiadało się to dobrze. Po spróbowaniu - takie bardzo sobie wg mnie. A wg męża rewelacja. Że to wreszcie prawdziwa weka, że się kromka nie rwie przy próbie posmarowania jej masłem. I że babcia Zosia byłaby zachwycona. No i bądź tu mądry.
Było nie było - przepis ląduje na blogu, żeby pamiętać. A ja się sama biorę za poszukiwanie mojego smaku weki!
Składniki na 1 bochenek:
25 g drożdży lub 1 opakowanie drożdży instant
125 ml ciepłej wody
125 ml ciepłego mleka
500 g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka cukru
4 łyżki maki ziemniaczanej
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka soli
jajko do posmarowania
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z wodą, dodać szczyptę cukru i wsypać 1/3 mąki. Wymieszać, zostawić na ok. 20 min, aż ciasto się podwoi.
Dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrastania na 30 min pod przykryciem. Po tym czasie ciasto znów wyrobić i pozostawić na kolejne 30 minut.
Ciasto ponownie wyrobić, odgazować, uformować bochenek, ułożyć na dużej blasze z piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia.
Bochenek posmarować rozmąconym jajkiem i naciąć pod skosem. Zostawiamy do wyrośnięcia na 30 min, w międzyczasie nagrzać piekarnik do 200 st.
Piec 10 min w 200 st., a potem jeszcze 20 minut w 180. W czasie pieczenia dwukrotnie spryskać pieczywo wodą co zapobiegnie utworzeniu się twardej skórki.
Źródło:http://okolokuchennie.blogspot.com/2015/07/weka-buka-wrocawska-czy-tez-paryska.html