ßßß
Składniki:1 łyżeczka drożdży instant (10g świeżych)125ml letniego mleka30g płynnego masła15g płynnego masła do smarowania1 łyżka cukru1 jajko280g maki pszennej1 łyżeczka soliDrożdże rozpuścić w połowie mleka, odczekać 5 minut.Resztę mleka rozmieszać z 30g masła, cukrem i jajkiem. Mąkę wymieszać z solą, dodać do niej rozpuszczone drożdże i resztę składników. Zagniatać aż powstanie gładkie, miękkie i elastyczne ciasto.Włożyć do miski wysmarowanej masłem i odstawić przykryte do wyrośnięcia na 2 godziny, lub aż podwoi swoją objętość.Ciasto rozwałkować i pociąć na około 16 małych prostokątów.Powierzchnię każdego posmarować płynnym masłem, złożyć na pół posmarowaną powierzchnia do srodka, nie całkiem dokładnie, lecz tak, aby wierzchnia częsc wystawała ok. 1 cm.Kawałki układać na blasze dość luźno jeden za drugim, opierając następny na tym wysuniętym 1 cm.Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Całość jeszcze raz posmarować masłem i piec w nagrzanym do 220°C piekarniku 15-20 minut.