Wykonanie
wtorek, 9 Marzec 2010, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »Przepis na bułeczki znalazłam na tej stronce, którą wszystkim szczerze polecam. Bułeczki te są podobno bardzo popularne w Ameryce i najlepsze od razu po upieczeniu. Przygotowałam ciasto wieczorem, przykryłam folią i schowałam do lodówki. Rano uformowałam bułeczki, odstawiłam na 30 minut do wyrośnięcia i upiekłam. Były bardzo smaczne. Oczywiście można też przygotować ciasto i piec tego samego dnia. Ciasto jest elastyczne i świetnie się formuje.
Składniki:1 łyżeczka
drożdży instant (10g świeżych)125ml letniego
mleka30g płynnego
masła15g płynnego
masła do smarowania1 łyżka
cukru1
jajko280g
maki pszennej1 łyżeczka
soliDrożdże rozpuścić w połowie
mleka, odczekać 5 minut.Resztę
mleka rozmieszać z 30g
masła,
cukrem i
jajkiem.
Mąkę wymieszać z
solą, dodać do niej rozpuszczone
drożdże i resztę składników. Zagniatać aż powstanie gładkie, miękkie i elastyczne ciasto.Włożyć do miski wysmarowanej
masłem i odstawić przykryte do wyrośnięcia na 2 godziny, lub aż podwoi swoją objętość.Ciasto rozwałkować i pociąć na około 16 małych prostokątów.Powierzchnię każdego posmarować płynnym
masłem, złożyć na pół posmarowaną powierzchnia do srodka, nie całkiem dokładnie, lecz tak, aby wierzchnia częsc wystawała ok. 1 cm.Kawałki układać na blasze dość luźno jeden za drugim, opierając następny na tym wysuniętym 1 cm.Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Całość jeszcze raz posmarować
masłem i piec w nagrzanym do 220°C piekarniku 15-20 minut.