Wykonanie
Od dawna miałam ochotę na te buleczki, ktore były chwalone na wielu blogach.Wszystkie pochwały okazały się słuszne ponieważ bułeczki są naprawdę bardzo dobre. Mięciutkie, puszyste, maślane - jednym słowem rewelacyjne.
Składniki:1¼ łyżeczki
drożdży instant (5 g) lub 10 g świeżych
drożdży175 ml letniego
mleka30 g płynnego
masła1 łyżka
cukru1
jajko280 g
mąki pszennej1 łyżeczka
soli15 g płynnego
masła do posmarowania
Drożdże rozpuścić w połowie
mleka, odczekać 5minut . Resztę
mleka rozmieszać z 30 g
masła,
cukrem i
jajkiem.
Mąkę wymieszać z
solą, dodać rozpuszczone
drożdże i resztę składników. Zagniatać, aż powstanie gładkie, miękkie i elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 1,5 h. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20 x 40 cm. Prostokąt pociąć na 4 paski o szerokości około 5 cm. Każdy z pasków podzielić na 4 części. Powstanie 16 małych prostokątów. Powierzchnię każdego posmarować płynnym
masłem, złożyć na pół posmarowaną powierzchnią do środka, ale nie całkiem dokładnie, lecz tak, by na powierzchni odstawał kawałek około 1 cm. Kawałki układać na blaszce dość luźno jeden za drugim, opierając następny na tym wysuniętym 1 cm. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia jeszcze na 30 minut. Całość posmarować
masłem. Piec 15 - 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 220ºC.Smacznego :)