Wykonanie
W Anglii byłam raz i do tego przejazdem, chociaż marzy mi się mała wycieczka po Anglii, może kiedyś. Angielskich muffin nie próbowałam, ale mam nadzieję, że smakują właśnie tak jak te. Idealne na śniadanie, jak i na mini kanapeczki podczas spotkania z przyjaciółmi. Z podanego poniżej przepisu wychodzi ich sporo. Ja część zamroziłam, a drugą - zjedliśmy podczas niedzielnego śniadania.
'angielskie muffiny'Składniki (na ok. 20-25szt):- 4-4,5 szklanki
mąki pszennej- 1 op
drożdży instant (7g) lub 25g świeżych- 2 łyżki
cukru- 1 łyżeczka
soli- 1,5 szklanki
mleka- 3,5 łyżki rozpuszczonego
masła- 1
jajkoMleko podgrzać. Odlać 1 szklankę. W pozostałym
mleku rozpuścić
drożdże z
cukrem i 1 łyżką
mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę (4 szklanki) przesiać do miski, dodać
sól,
jajko,
masło,
mleko i rozczyn. Wyrobić elastyczne ciasto, które będzie odchodzić od ręki. W razie konieczności podsypywać
mąką. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat oprószony
mąką. Rozwałkować na grubość ok 10-13mm*.Za pomocą szklanki wyciąć krążki (ilość krążków zależy od średnicy szklanki).Patelnię porządnie rozgrzać, nie natłuszczać. Opcjonalnie posypać delikatnie
mąką kukurydzianą - chociaż nie jest to konieczne, bo bez
mąki kukurydzianej, również wychodzą. Muffiny smażyć po 4-5 minut z każdej strony, uważając, aby ich nie przypalić. Nie musicie się martwić, że muffiny w środku będą surowe. W takim przypadku możemy umieścić je w piekarniku nagrzanym do 180C na ok. 5 minut.Smacznego!____________________________/*wpis zawiera lokowanie produktu/
Do rozwałkowania ciasta zdecydowałam się użyć mój nowy nabytek - wałek do ciasta firmy Joseph Joseph, który otrzymałam do przetestowania w ramach współpracy z firmą Rossi . Uważam, że wałek ten jest fantastyczny!
Pewnie wiele z Was pomyśli sobie - wałek to wałek, ma po prostu rozwałkować ciasto na daną grubość i już, więc czym się tutaj zachwycać? ;) A jest czym!Wałek ten to propozycja angielskiej
marki Joseph Joseph, z którą wcześniej nie miałam styczności. Część główna wałka wykonana została z naturalnego drewna bukowego, a trzy wymienne boczne pierścienie - z tworzywa sztucznego. Wałek ten pozwala na rozwałkowanie ciasta na określoną grubość: 2mm, 6mm, 10mm oraz (po zdjęciu pierścieni) na dowolną grubość.
Dzięki swojej długości - 42cm, wałek pozwala również rozwałkować ciasto o wymiarach idealnie potrzebnych do wypieku. Zawdzięcza to podziałce na głównej części, która wskazuje szerokość wałkowanego ciasta. Kolejnym plusem jest to, że do wałka nic nie przywiera, a to było zmorą mojego starego i wysłużonego wałka.Wałek Jospeh Joseph w 100% spełnił moje oczekiwania. Z czystym sumieniem polecam ten wałek. Jeśli macie zawsze problem z oszacowaniem grubości ciasta podczas wałkowania, ten wałek jest stworzony dla Was.* przepis pochodzi z bloga 'King Arthur Flour'