ßßß
500 g mąki pszennej tortowej4 łyżki maki ziemniaczanej125 ml ciepłej wody125 ml ciepłego mleka25 g drożdży ( 1/4 kostki 100g) lub 1 opakowanie drożdży instant - 7g1 łyżeczka masła1 łyżeczka cukru1 łyżeczka soli1. Drożdże rozpuścić ( rozmieszać) w ciepłym mleku z wodą, dodać szczyptę cukru i wsypać 1/3 mąki. wymieszać, zostawić na ok. 20 min, aż drożdże zaczną pracować i całość się ładnie podwoi.2. Dodać łyżeczkę soli, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżeczkę cukru, łyżeczkę miękkiego masła oraz resztę mąki pszennej i wyrobić ciasto.Odstawić do wyrastania na 30 min pod przykryciem.Po tym czasie ciasto znów wyrobić i pozostawić na kolejne 30 minut.3. Ciasto ponownie wyrobić, odgazować, uformować bochenek, ułożyć na dużej blasze z piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia, lekko posmarowanym oliwą ( można oczywiście piec w keksówce lub innej foremce).Bochenek smarujemy rozmąconym jajkiem i nacinamy pod skosem, aby uzyskać ładne "pęknięcia".Zostawiamy do wyrośnięcia na 30 min. Nagrzewamy piekarnik do 200 st.4. Pieczemy 10 min w 200 st., następnie obniżamy temperaturę do 180 st i pieczemy jeszcze 20 min. W czasie pieczenia dwukrotnie spryskuję pieczywo wodą ( ze specjalnie do tego celu nabytego zraszacza do kwiatów), co zapobiega utworzeniu się twardej skórki.Upieczoną bułkę studzimy na kratce.