ßßß
Składniki:około 20-25 sztuk w zależności od wielkości :)350 g słodkich ziemniaków3 łyżki masła½ szklanki mleka2 i ½ łyżeczki suchych drożdży½ szklanki cukru100 g (ok. ½ szklanki) brązowego cukru1 łyżeczka soliPół laski wanilii¼ łyżeczki gałki muszkatołowej1 łyżka ciemnego rumu1 duże jajko2 żółtka (z dużych jajek)430-450 g mąki pszennejGlazura:½ szklanki cukru (użyłam brązowego)1 płaska łyżeczka cynamonu4 łyżki rozpuszczonego masłaWykonanie:Słodkie ziemniaki gotujemy w wodzie bez soli, w łupinie, aż zmiękną. Gdy przestygną, obieramy je i gnieciemy na puree. Powinno nam wyjść około szklanki miąższu. Połowę laski wanilii przecinamy ostrym nożem i zbieramy ziarna.Masło (na pączki) rozpuszczamy. W małym rondelku podgrzewamy mleko do 40°C. W dużej misce mieszamy ciepłe mleko z drożdżami i pozostawiamy na około 5 minut. Następnie dodajemy cukier, brązowy cukier, sól, ziarna wanilii, gałkę muszkatołową oraz rum. Wszystko mieszamy mikserem, aż się dokładnie połączy. Dodajemy puree ziemniaczane, rozpuszczone masło, jajko i żółtka i ponownie chwilę miksujemy. Dosypujemy mąkę i wyrabiamy (najlepiej mikserem z końcówką – hakiem) około 7 minut. Jeśli ciasto jest za rzadkie możemy dosypać więcej mąki.Wyrobione ciasto przekładamy do miski obsypanej mąką i pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 2 godziny. Nie przejmujcie się jeśli różnica w objętości ciasta nie będzie wyraźna ;)Po 2 godzinach ponownie przez chwilę ugniatamy ciasto (ręcznie wystarczy). Rozwałkowujemy je, na posypanym mąką blacie, na grubość około 1,5-2 cm. Wycianamy większe koła (u mnie kwiatki :) ), a w nich dodatkowo wykrawamy mniejsze kółeczka.Pączki układamy (w co najmniej 5cm odstępach) na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykrywamy je folią (ale nie owijamy ich) – ja użyłam jednorazowych reklamówek. Pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 2 godziny.Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Delikatnie zdejmujemy siateczki z blach i pieczemy pączki przez około 10 minut, aż nabiorą złoto – brązowego koloru.W tym czasie przygotowujemy glazurę. Masło rozpuszczamy na małej patelni. Na talerzyku mieszamy cukier z cynamonem. Po upieczeniu pączków (gdy jeszcze będą ciepłe), każdego delikatnie moczymy w roztopionym maśle, a następnie obtaczamy w cukrze z cynamonem.Smacznego!



Przepis znaleziony tutaj.Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie nam niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJEMY! :)