Wykonanie
Pesto to chyba jedna z prostszych, jeżeli nie najprostsza propozycja na obiad. Wystarczy kilka składników i blender :) Ze względu na szybkość przygotowania i naprawdę fajny smak, pesto robię dość często, z różnych składników. Niedawno robiłam
szparagowe,
rukolowe (przepis wkrótce) a dziś – z
suszonych pomidorów z nutą
bazylii i
kaparów. W pesto fajne jest też to, że jeżeli zostanie nam trochę po makaronowej uczcie, równie dobrze smakuje na
mięsku, czy grzance :)
Składniki: na niecałą szklankę250 g
suszonych pomidorów (w
oleju z
ziołami)2 łyżki
oleju z
ziołami (od
pomidorów)garść świeżej
bazylii50 g
parmezanułyżka
orzeszków piniiłyżeczka
kaparów2 ząbki
czosnku3 łyżki
oliwy chilisólpieprzWykonanie:
Orzeszki pinii prażymy chwilę na suchej patelni. Mieszamy, aby nam się nie przypaliły.Wszystkie składniki wkładamy do miski malaksera. Mielimy dopóki nie powstanie nam gładka masa. Jeśli będzie zbyt gęsta możemy dodać jeszcze trochę
oliwy.Podajemy wymieszane z ulubionym
makaronem. Gdy nam zostanie możemy wykorzystać z
mięsem, czy na grzance :)Czubata łyżka wystarczy na porcję
makaronu (ok. 200g) dla dwóch osób :)Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ!