ßßß
Składniki: na tradycyjną blaszkę od piekarnika o wymiarach ok. 37 x 45 cmCiasto:250 g mąki pszennej4 łyżki twardego tłuszczu (masło, smalec lub margaryna)2 żółtka2 czubate łyżki kwaśnej śmietany30 g świeżych drożdżyszczypta cukruszczypta soliŚliwki:30-40 g suszonych miękkich śliwek2/3 szklanki cukruziarna z ½ laski waniliisok z 2 cytryn50 ml koniaku, brandy lub ciemnego rumuWykonanie:Ciasto: mąkę przesiewamy i łączymy z tłuszczem (siekamy) na stolnicy. Dodajemy resztę składników (drożdże po prostu wkruszamy). Po połączeniu składników wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę, którą owijamy folią spożywczą i odstawiamy na bok.Po chwili rozwałkowujemy lub wylepiamy ciastem blachę od piekarnika i nakłuwamy. Ciasto powinno być grube na około 0,5 cm.Część ciasta możemy odłożyć w celu wykonania kratki na mazurku.Śliwki: kroimy w kostkę. Przekładamy do rondelka, zasypujemy cukrem, wlewamy sok z cytryny i smażymy, aż puszczą sok. Śliwki zrobią się kleiste. Mieszamy. Dodajemy ziarna wanilii, na koniec dolewamy alkohol i jeszcze chwilę przesmażamy.Na ciasto wykładamy ciepłe śliwki, pozostawiając brzegi. Jeśli odłożyliśmy część ciasta, formujemy ruloniki i przyozdabiamy mazurek tworząc kratkę. Piekarnik nagrzewamy do 180°C (bez termoobiegu) i pieczemy mazurek przez około 20-25 minut.Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ