Wykonanie
Wczoraj na blogu zamieściłam przepis na biscotti z
migdałami i
żurawiną w białej
czekoladzie, dziś przyszła kolej na ciemną ich wersję ;) W wykreowaniu kolejnych cudownych „sucharków” pomogą:
czekolada,
pistacje i suszone
wiśnie. Kombinacja nieziemska! Dodatki możecie oczywiście dostosować do własnych preferencji czy aktualnego stanu spiżarki ;) Moi Goście byli oczarowani i zachwyceni biscotti. Jestem pewna, że Wasi będą również :) p.s. świetnie smakują podane z
mlekiem! :)
Składniki:ok. 12 sztuk1 szklanka
mąki pszennej¼ szklanki
kakao (niesłodkiego)½ łyżeczki
proszku do pieczenia6 łyżek
cukru2
jajka2 łyżki
oliwyszczypta
soli¼ szklanki
pistacji¼ szklanki suszonych
wiśnitabliczka
deserowej czekoladyWykonanie:W misce mieszamy
mąkę,
kakao,
proszek do pieczenia i
sól. W osobnej misce roztrzepujemy
jajka z
oliwą i mieszając, powoli wsypujemy
cukier. Następnie mieszamy ze sobą składniki suche i mokre. Ciasto będzie gęste.
Pistacje kroimy na pół,
czekoladę kroimy na mniejsze cząstki (ja kroiłam kostkę na pół) i razem z suszonymi
wiśniami dodajemy do wymieszanego już ciasta. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, z ciasta formujemy owal o długości około 25 cm i szerokości około 9 cm. Aby ciasto nie kleiło się do łyżki, możemy ją delikatnie zwilżyć
olejem. Ciasto pieczemy w temp. 175°C przez 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy blachę, a ciasto kroimy na 1-1,5 cm plastry. Temp. piekarnika zmniejszamy do 160°C i pieczemy biscotti po 10 minut z każdej strony. Gotowe!Bon appetit!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie nam niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJEMY! :)