Wykonanie


Pieczenie muffinek na wyjeździe.Z tego przepisu jestem bardzo zadowolona. Mocno
czekoladowe, lekko puszyste, podobno długo pozostają świeże. O tym ostatnim niestety się nie przekonam. Zamiast
wiśni użyłam
suszonych żurawin.

1 szklanka świeżych lub zamrożonych
wiśni, odpestkowanych2 szklanki
mąki pszennej1/4 szklanki
kakao1,5 łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczka
proszku do pieczenia2/3 szklanki drobnego
cukru100 g gorzkiej, posiekanej
czekolady125 g
masła, roztopionego i ochłodzonegopół szklanki
maślanki lub
jogurtu naturalnego (można dodać 2 łyżki więcej, ciasto jest dość gęste)2
jajka, roztrzepane.Wykonanie:W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, w drugim mokre. Mokre wlać do suchych, dodać
wiśnie, wymieszać do połączenia się składników (ciasto będzie gęste).Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich ciasta do 3/4 wysokości.Piec około 25 minut (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 200ºC.