ßßß
Pyszne, mocno, mocno czekoladowe muffiny z wiśniami. Jedno z najlepszych połączeń smakowych zaraz po czekoladzie z pomarańczami. Są delikatne, mięciutkie, wilgotne od owoców, świetne od razu gorące, jak i po ostudzeniu ... Zachęcam do wypróbowania :). Przepis pochodzi z tej strony .Składniki na 12 muffinek:1 szklanka świeżych lub zamrożonych wiśni, odpestkowanych2 szklanki mąki pszennej1/4 szklanki kakao1,5 łyżeczki sody oczyszczonej1 łyżeczka proszku do pieczenia2/3 szklanki drobnego cukru100 g gorzkiej, posiekanej czekolady125 g masła, roztopionego i ochłodzonegopół szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego (można dodać 2 łyżki więcej, ciasto jest dość gęste)2 jajka, roztrzepaneW jednym naczyniu wymieszać składniki suche, w drugim mokre. Mokre wlać do suchych, dodać wiśnie, wymieszać do połączenia się składników (ciasto będzie gęste).Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich ciasta do 3/4 wysokości.Piec około 25 minut (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 200ºC.Smacznego :)