Wykonanie

Pyszne, mocno, mocno
czekoladowe muffiny z
wiśniami. Jedno z najlepszych połączeń
smakowych zaraz po
czekoladzie z
pomarańczami. Są delikatne, mięciutkie, wilgotne od
owoców, świetne od razu gorące, jak i po ostudzeniu ... Zachęcam do wypróbowania :). Przepis pochodzi z tej strony .
Składniki na 12 muffinek:
1 szklanka świeżych lub zamrożonych
wiśni, odpestkowanych
2 szklanki
mąki pszennej1/4 szklanki
kakao1,5 łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczka
proszku do pieczenia2/3 szklanki drobnego
cukru100 g gorzkiej, posiekanej
czekolady125 g
masła, roztopionego i ochłodzonego
pół szklanki
maślanki lub
jogurtu naturalnego (można dodać 2 łyżki więcej, ciasto jest dość gęste)
2
jajka, roztrzepane
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, w drugim mokre. Mokre wlać do suchych, dodać
wiśnie, wymieszać do połączenia się składników (ciasto będzie gęste).
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich ciasta do 3/4 wysokości.
Piec około 25 minut (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 200ºC.
Smacznego :)