Wykonanie
Pyszne, mocno, mocno
czekoladowe muffiny z
wiśniami. Jedno z najlepszych połączeń
smakowych zaraz po
czekoladzie z
pomarańczami. Są delikatne, mięciutkie, wilgotne od
owoców, świetne od razu gorące, jak i po ostudzeniu ... Zachęcam do wypróbowania :). Przepis pochodzi z tej strony .Składniki na 12 muffinek:1 szklanka świeżych lub zamrożonych
wiśni, odpestkowanych2 szklanki
mąki pszennej1/4 szklanki
kakao1,5 łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczka
proszku do pieczenia2/3 szklanki drobnego
cukru100 g gorzkiej, posiekanej
czekolady125 g
masła, roztopionego i ochłodzonegopół szklanki
maślanki lub
jogurtu naturalnego (można dodać 2 łyżki więcej, ciasto jest dość gęste)2
jajka, roztrzepaneW jednym naczyniu wymieszać składniki suche, w drugim mokre. Mokre wlać do suchych, dodać
wiśnie, wymieszać do połączenia się składników (ciasto będzie gęste).Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich ciasta do 3/4 wysokości.Piec około 25 minut (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 200ºC.Smacznego :)