ßßß
Te ciasteczka może nie są najbardziej dietetyczne, ale są absolutnie przepyszne :) kto z Was ich nie jadł niech koniecznie je upiecze :) jestem pewna, że skradną Wam podniebienia. Są takie jak trzeba sycące i mocno czekoladowe :) koniecznie wypróbujcie przepis!Składniki:300 g mąki pszennej120 g nierafinowanego cukru250 g masła lub niefstrętnej margaryny30 g kakao1/2 łyżeczki sody1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaPrzygotowanie:1. Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki by trochę zmiękło.2. Ucieramy masło (mikserem lub pałką) z cukrem do połączenia składników3. Do maślano - cukrowej masy dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę a następnie zagniatamy do połączenia składników dłonią.4. Z powstałego gęstego ciasta robimy kulki wiellkości orzecha włoskiego i układamy w odstępach (ciastka urosną) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia a następnie delikatnie je spłaszczamy. (u mnie wychodzi około 15 ciasteczek na jednej blaszce rozkładam nie więcej niż 9 ciastek by się nie posklejały)5. Pieczemy w temperaturze 170 lub 180°C z włączonym termoobiegiem przez 15, góra 20 minut.Po upieczeniu ciasteczka sa miękkie mimo to wyłączamy je, otwieramy piekarnik i czekamy do przestudzenia, zdejmujemy z blachy już chłodne, wtedy mają zwartą konsystencję.Te ciasteczka są naprawdę pyszne i można je przechowywać w zamkniętym pojemniku nawet kilka dni :)Smacznego :)