Wykonanie
Te
ciasteczka może nie są najbardziej dietetyczne, ale są absolutnie przepyszne :) kto z Was ich nie jadł niech koniecznie je upiecze :) jestem pewna, że skradną Wam podniebienia. Są takie jak trzeba sycące i mocno
czekoladowe :) koniecznie wypróbujcie przepis!Składniki:300 g
mąki pszennej120 g nierafinowanego
cukru250 g
masła lub niefstrętnej
margaryny30 g
kakao1/2 łyżeczki
sody1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaPrzygotowanie:1.
Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki by trochę zmiękło.2. Ucieramy
masło (mikserem lub pałką) z
cukrem do połączenia składników3. Do
maślano - cukrowej masy dodajemy
mąkę,
kakao,
proszek do pieczenia i
sodę a następnie zagniatamy do połączenia składników dłonią.4. Z powstałego gęstego ciasta robimy kulki wiellkości
orzecha włoskiego i układamy w odstępach (
ciastka urosną) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia a następnie delikatnie je spłaszczamy. (u mnie wychodzi około 15
ciasteczek na jednej blaszce rozkładam nie więcej niż 9
ciastek by się nie posklejały)5. Pieczemy w temperaturze 170 lub 180°C z włączonym termoobiegiem przez 15, góra 20 minut.Po upieczeniu
ciasteczka sa miękkie mimo to wyłączamy je, otwieramy piekarnik i czekamy do przestudzenia, zdejmujemy z blachy już chłodne, wtedy mają zwartą konsystencję.Te
ciasteczka są naprawdę pyszne i można je przechowywać w zamkniętym pojemniku nawet kilka dni :)Smacznego :)