Wykonanie
Szukałam przepisu na proste
ciasteczka kakaowe, gdy któregoś popołudnia zachciało się coś słodkiego. Wszystkie składniki były pod ręką, więc od razu przystąpiłam do roboty. W szafce odnalazłam nawet kolorową posypkę, którą używałam podczas ostatnich świąt Bożego Narodzenia. W
sumie święta tuż tuż, więc z pewnością jeszcze go wykorzystam!Składniki :300 g
mąki pszennej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia30 g
kakao250 g
masła125 g
cukruopcjonalnie jakaś kolorowa posypka
Standardowo, albo kupujemy miękkie
masło albo twardsze wyciągamy wcześniej z lodówki, aby zmiękło. Ucieramy je, dodajemy
cukier, znowu ucieramy, dodajemy
kakao i
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia – mieszamy – wyrabiamy masę. Powstałą „kulkę” wstawiamy do lodówki na godzinkę.Standardowo formujemy kulki w dłoniach wielkości
orzecha włoskiego a następnie je spłaszczamy (na około 5 mm) i albo formujemy wzorki ręcznie (tak jak ja 😉 ). Możemy pobawić się wycinaniem za pomocą foremki (muszę się za tak ową rozejrzeć, bo stara gdzieś po prostu przepadła).reklamaBawimy się ewentualnie w jakieś wzorki wykałaczką lub widelcem. Dla chętnych posypujemy jakąś słodką posypką. Układamy na papierze do pieczenia.Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do około 160’C na około 15 min. Po tym czasie powinny być już upieczone i nie przypalone. Niestety przez to że są bardzo ciemne (
kakaowe) już od początku ciężko jest rozszyfrować czy są już dobre – najlepiej jedno spróbowaćI jak zwykle przy domowych ciasteczkach ostrzegam – szybko znikają!