Wykonanie
Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez ogromnej ilości
słodyczy. Oczywiście nie na moim
stole nie może zabraknąć wszelkiego rodzaju pierników i serników, a o makowcach już nie wspomnę. Jednak w tym czasie chętnie sięgam również po tort
czekoladowy.
Biszkopt:- 2 szklanki
mąki pszennej,- szklanka
cukru,- 6 jaj,- łyżeczka
proszku do pieczenia,- 1,5 łyżki
kakao-
masło do wysmarowania blachy.Krem:- 2 opakowania budyniu
kakaowego,- 0,5 l
mleka,- 4 łyż ki
cukru,- kostka mi ę kkiego
masła .Dodatkowo: kolorowe lukry i posypki do dekoracji.Wykonanie:
Biszkopt:1. Oddzielam
żółtka od
białek.
Białka ubijam na sztywną pianę, a
żółtka ucieram z
cukrem na gładką masę i łączę z
białkową pianką.2. Do utartych
żółtek dodaję
mąkę,
proszek do pieczenia i
kakao. Wszystkie składniki dokładanie ze sobą łączę.3. Masę przelewam do wysmarowanej
masłem tortownicy. Piekę 25 minut w temperaturze 170 st. C.4 . Krem: Przygotowuję wg instrukcji , ale do tego celu używam tylko połow ę
mleka wskazanego na opakowaniu i 4 łyżki
cukru.
Budyń studzę . Następnie za pomocą miksera rozcieram m
asło . Do
masł a, wciąż miksując, dodaję małymi porcjami wystudzony
budyń.5. B
iszkopt rozcinam na dwa blaty, a każdy z blatów nasączam kilkoma łyżeczkami mocnej, gorzkiej
herbaty . Poszczególne warstw y układam w następuj ącej kolejności:
biszkopt, krem,
biszkopt. Boki i wierzch
tortu smaruję kremem. Dekoruję za pomoc ą kolorowych lukrów i posypek.