ßßß Cookit - przepis na Świąteczny tort czekoladowy

Świąteczny tort czekoladowy

nazwa

Wykonanie

Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez ogromnej ilości słodyczy. Oczywiście nie na moim stole nie może zabraknąć wszelkiego rodzaju pierników i serników, a o makowcach już nie wspomnę. Jednak w tym czasie chętnie sięgam również po tort czekoladowy.
Biszkopt:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- szklanka cukru,
- 6 jaj,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1,5 łyżki kakao
- masło do wysmarowania blachy.
Krem:
- 2 opakowania budyniu kakaowego,
- 0,5 l mleka,
- 4 łyż ki cukru,
- kostka mi ę kkiego masła .
Dodatkowo: kolorowe lukry i posypki do dekoracji.
Wykonanie:
Biszkopt:
1. Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam na sztywną pianę, a żółtka ucieram z cukrem na gładką masę i łączę z białkową pianką.
2. Do utartych żółtek dodaję mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wszystkie składniki dokładanie ze sobą łączę.
3. Masę przelewam do wysmarowanej masłem tortownicy. Piekę 25 minut w temperaturze 170 st. C.
4 . Krem: Przygotowuję wg instrukcji , ale do tego celu używam tylko połow ę mleka wskazanego na opakowaniu i 4 łyżki cukru. Budyń studzę . Następnie za pomocą miksera rozcieram m asło . Do masł a, wciąż miksując, dodaję małymi porcjami wystudzony budyń.
5. B iszkopt rozcinam na dwa blaty, a każdy z blatów nasączam kilkoma łyżeczkami mocnej, gorzkiej herbaty . Poszczególne warstw y układam w następuj ącej kolejności: biszkopt, krem, biszkopt. Boki i wierzch tortu smaruję kremem. Dekoruję za pomoc ą kolorowych lukrów i posypek.
Źródło:http://akademiaciastek.blogspot.com/2015/12/swiateczny-tort-czekoladowy.html