Wykonanie
Jedne z moich ulubionych :) Popękane, niezbyt słodkie, o dominującym smaku
kakao. Choć nie jestem fanką
kawy (typ zdecydowanie herbaciany ;), to tutaj jej dodatek smakuje bardzo dobrze. Szybkie w wykonaniu, ze składników, które przeważnie są w domu. Polecam!SKŁADNIKI:250g miękkiego
masła150g
cukru300g
mąki pszennej40g
kakao (do wypieków)2 łyżeczki
rozpuszczalnej kawy1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sodyMasło utrzeć z
cukrem. Suche składniki wymieszać, dodać do
masła. Wymieszać (ciasto jest dość suche). Lepić kulki wielkości
trufli. Spłaszczać widelcem. Układać z odstępami na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową.Piec w temperaturze 170C około 15 minut. Po wyjęciu
ciasteczka są miękkie, w czasie stygnięcia lekko twardnieją.Smacznego :)