ßßß Cookit - przepis na Scones z rodzynkami…

Scones z rodzynkami…

nazwa

Wykonanie

Scones to jeden z wysiarskich przysmaków, do których długo musiałam się przekonywać. Pierwsze, które jadłam kupiłam w jakiejś kawiarni i smakowały głównie sodą oczyszczoną, co niestety nie zrobiło na mnie dobrego wrażenia. Następne podejście to scones z brzoskwiniami, które piekłam sama w domu – gliniaste i raczej mało apetyczne zarówno w smaku, jak i wyglądzie. Dopiero wytrawna wersja z oliwkami i serem feta podbiła moje serce (i żołądek ;).
Do słodkich scones przekonała mnie dopiero Anna Olson, która przygotowywała je w jednym ze swoich programów. Uzbrojona w jej rady, zabrałam się do pracy i muszę przyznać, że tym razem efekt był bardziej, niż zadowalający :) Scones z rodzynkami z jej przepisu nie tylko pięknie rosną, ale też wspaniale smakują. Podane z dodatkiem bitej śmietany, dżemu, a nawet świeżych owoców, stanowią doskonałe towarzystwo popołudniowej herbatki lub idealny słodki podwieczorek :)
Polecam :)
* przepis z „Back to baking” Anny Olson
Składniki na 16 sztuk:
3 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki drobnego cukru
4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki startej drobno skórki cytrynowej
1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
180g zimnego niesolonego masła, pokrojonego
1 jajko i 1 żółtko
250ml zimnego mleka
1/2 szklanki rodzynek (najlepiej miks rodzynek, sułtanek i suszonej żurawiny)
Wykonanie:
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól oraz gałkę muszkatołową wymieszaj dokładnie w dużej misce. Dodaj pokrojone zimne masło i siekaj nożem lub rozcieraj pomiędzy palcami do momentu, gdy powstaną grudki, ale wciąż widać będzie kawałki masła.
W oddzielnej misce roztrzep jajko oraz żółtko. Dodaj mleko i wymieszaj dokładnie. Przelej mieszankę do misy z mąką i wymieszaj drewnianą łyżką, aż całość zacznie się łączyć.
Wyłóż masę na stolnicę lub blat oprószony mąką (będzie dość lepiąca). Rozpłaszcz lekko całość i posyp rodzynkami. Złóż ciasto wpół i ponownie rozpłaszcz. Powtórz tę czynność 5 – 6 razy, podsypując w razie potrzeby mąką, aż wgnieciesz rodzynki do środka.
Uformuj z ciasta kwadrat o wymiarach około 20 x 20cm i pokrój na na 16 kwadratów. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając około 2cm odstępy. Posmaruj każdy kawałek odrobiną zimnego mleka i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 15 minut lub do momentu, gdy wyrosną i zarumienią się. wystudź na kratce.
Podawaj jeszcze lekko ciepłe. Pozostałe możesz przechować w szczelnie zamkniętym pojemniku i podgrzać następnego dnia przez kilka w piekarniku nagrzanym do 150°C.
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2015/05/09/scones-z-rodzynkami