Wykonanie

Scones to jeden z wysiarskich przysmaków, do których długo musiałam się przekonywać. Pierwsze, które
jadłam kupiłam w jakiejś kawiarni i smakowały głównie
sodą oczyszczoną, co niestety nie zrobiło na mnie dobrego wrażenia. Następne podejście to scones z
brzoskwiniami, które piekłam sama w domu – gliniaste i raczej mało apetyczne zarówno w smaku, jak i wyglądzie. Dopiero wytrawna wersja z
oliwkami i
serem feta podbiła moje
serce (i żołądek ;).Do słodkich scones przekonała mnie dopiero
Anna Olson, która przygotowywała je w jednym ze swoich programów. Uzbrojona w jej rady, zabrałam się do pracy i muszę przyznać, że tym razem efekt był bardziej, niż zadowalający :) Scones z
rodzynkami z jej przepisu nie tylko pięknie rosną, ale też wspaniale smakują. Podane z dodatkiem
bitej śmietany,
dżemu, a nawet świeżych
owoców, stanowią doskonałe towarzystwo popołudniowej
herbatki lub idealny słodki podwieczorek :)Polecam :)

* przepis z „Back to baking” Anny OlsonSkładniki na 16 sztuk:3 szklanki
mąki pszennej1/4 szklanki drobnego
cukru4 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki startej drobno
skórki cytrynowej1/8 łyżeczki
gałki muszkatołowej180g zimnego niesolonego
masła, pokrojonego1
jajko i 1
żółtko250ml zimnego
mleka1/2 szklanki
rodzynek (najlepiej
miks rodzynek, sułtanek i
suszonej żurawiny)Wykonanie:
Mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia,
sól oraz
gałkę muszkatołową wymieszaj dokładnie w dużej misce. Dodaj pokrojone zimne
masło i siekaj nożem lub rozcieraj pomiędzy palcami do momentu, gdy powstaną grudki, ale wciąż widać będzie kawałki
masła.W oddzielnej misce roztrzep
jajko oraz
żółtko. Dodaj
mleko i wymieszaj dokładnie. Przelej mieszankę do misy z
mąką i wymieszaj drewnianą łyżką, aż całość zacznie się łączyć.Wyłóż masę na stolnicę lub blat oprószony
mąką (będzie dość lepiąca). Rozpłaszcz lekko całość i posyp
rodzynkami. Złóż ciasto wpół i ponownie rozpłaszcz. Powtórz tę czynność 5 – 6
razy, podsypując w razie potrzeby
mąką, aż wgnieciesz
rodzynki do środka.Uformuj z ciasta kwadrat o wymiarach około 20 x 20cm i pokrój na na 16 kwadratów. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając około 2cm odstępy. Posmaruj każdy kawałek odrobiną zimnego
mleka i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 15 minut lub do momentu, gdy wyrosną i zarumienią się. wystudź na kratce.Podawaj jeszcze lekko ciepłe. Pozostałe możesz przechować w szczelnie zamkniętym pojemniku i podgrzać następnego dnia przez kilka w piekarniku nagrzanym do 150°C.Smacznego :)
