Uwielbiam angielskie śniadania są bardzo syte i tak naprawdę spokojnie można wytrzymać do obiadu bez jedzenia. Dzisiaj pyszne delikatnie kruche babeczki scones .Składniki: (na 10 babeczek)250 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli50 g cukru50 g zimnego masła (82% tłuszczu)1 jajkook. 100 ml mleka50 g rodzynek1 łyżeczka cukru waniliowego(opcjonalnie) skórka z cytryny lub limonkiPrzygotowanie:Mąkę przesiewamy przez sito do dużej miski, dodajemy proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy oraz zimne masło (ja zawsze rozcieram je w palcach z mąką), jajko roztrzepujemy widelcem, dodajemy do niego 100 ml mleka prawie wszystko wlewamy do miski, (troszkę zostawiamy do posmarowania babeczek) , następnie wsypujemy rodzynki i krótko zagniatamy, szykujemy formę na muffiny obsypujemy ją mąka, piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. babeczki pieczemy ok. 10-12 minut. Podajemy np. z masłem i dżemem, bitą śmietaną i dżemem lub szykujemy clotted cream (maślanąśmietanę).