Ciasto bardzo smaczne i niezwykle proste w wykonaniu. Nuta cytryny nadaje mu wyjątkowego smaku.Składniki:2 jajka1 szklanka cukru1/2paczka prawdziwego masła2 szklanki mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia1/3 szklanki maku1 szklanka mleka1 łyżeczka otartej skórki z cytrynyszczypta soligałka muszkatołowa (ok. 1/3 łyżeczki)Jajka obijamy z cukrem, do momentu aż rozpuści się cukier (masa powinna potroić swoją objętość). Dodajemy kolejne składniki: przesianą mąkę z proszkiem, masło, mleko, mak, skórkę z cytryny, sól i gałkę muszkatołową. Pieczemy w tortownicy o średnicy 21 cm - 180 st.C 55-60 minut.Ja ciasto ostygnie nakłuwamy w kilku miejscach patyczkiem do szaszłyków i polewamy ponczem (1/4 szklanki soku z cytryny zagotowujemy z 1/4 szklanki cukru. Czekamy aż ostygnie). Smacznego