Wykonanie

Czasami przychodzą takie dni, że potrzeba czegoś więcej niż kubek zielonej
herbaty, by ukoić mój nadwyrężony układ nerwowy ;) Zwłaszcza, gdy chora i obolała muszę doprowadzać do porządku salon po tym, jak Córcia postanowiła go przemalować na wściekle różowo. Jakież było zdziwienie naszej małej
malarki, gdy okazało się, że nie podzielam jej entuzjazmu ;) Kanapy, coffee table, podłoga oraz Córcia we własnej osobie utytłane w farbie zdecydowanie źle wpłynęły na moje samopoczucie. To było dłuuugie popołudnie…I tak zrodziła się we mnie nieprzemożona potrzeba zrobienia (i skonsumowania) czegoś ekstra
czekoladowego, najlepiej z dodatkową porcją kremu ;PTort, który upiekłam zapamiętamy na długo. Wilgotny, mocno
czekoladowy, słodki… Prawdziwa rozpusta. Nie da się go dużo zjeść, więc jest bardzo podzielny ;) Podstawę stanowi lekki
biszkopt z przepisu Rachel Allen, który dzięki dodatkowi
masła nie jest suchy i nie wymaga nawet nasączania. Do tego dwie (!) masy – pierwsza czekoladowa z tego przepisu, druga krówkowa z dodatkiem kremu toffee.Całość jest dla prawdziwych wielbicieli tradycyjnych, dość ciężkich
tortów.Polecam :)Składniki:
Biszkopt (dwie tortownice o średnicy 23cm):100g niesolonego
masła, roztopionego i przestudzonego lekko8 dużych jaj300g drobnego
cukru do wypieków200g
mąki pszennej75g ciemnego
kakao3 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
soli1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiKrem
krówkowy:250g miękkiego niesolonego
masła180g kajmaku z puszki (dulce de leche)70g
cukru pudru200g kremu
toffi ze słoiczka (użyłam toffee spread
marki Deluxe dostępnej w Lidlu, ale możecie ją zastąpić
kajmakiem lub
krówkami)
Krem czekoladowy:250g
gorzkiej czekolady1/2 szklanki
mleka250g miękkiego, niesolonego
masła3/4 szklanki
cukru pudruWykonanie:Doprowadź wszystkie składniki na
biszkopt do temperatury pokojowej.Przygotuj dwie tortownice. Boki wysmaruj
masłem i oprósz
mąką, a dno wyłóż papierem do pieczenia.
Mąkę,
kakao,
proszek do pieczenia oraz
sól wymieszaj dokładnie i odstaw na bok.
Jajka (
białka i
żółtka razem) umieść z
cukrem w misie miksera i ubijaj przez około 6 – 8 minut, aż powstanie gęsta pianka. Będzie gotowa, gdy zgęstnieje na tyle, że wzorek zrobiony na powierzchni będzie widoczny przez co najmniej kilka sekund.Przesiej do masy jajecznej wymieszane suche składniki i bardzo delikatnie, ale dokładnie wymieszaj szpatułką. Na koniec dodaj ekstrakt
waniliowy oraz przestudzone
masło i jeszcze raz delikatnie wymieszaj, do połączenia.Masę rozdziel pomiędzy tortownice i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 35min lub do momentu, gdy ciasto będzie sprężyste, a wbity w środek patyczek będzie suchy po wyjęciu.Upieczone
biszkopty wyjmij i pozostaw na 5 minut w formach, zanim delikatnie oddzielisz boki i wyjmiesz je na kratkę do całkowitego wystudzenia. Gdy będą już zimne, każdy przekrój na dwa równe blaty.Żeby przygotować krem
krówkowy, ubij
masło z
cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dodaj kajmak oraz masę
toffi i zmiksuj dokładnie*. Wstaw do lodówki, żeby zgęstniał.Przygotowanie masy czekoladowej zacznij również od ubicia
masła z
cukrem pudrem. W międzyczasie posiekaj
czekoladę. Zagotuj
mleko i natychmiast zdejmij z ognia. Wrzuć do niego
czekoladę i mieszaj, aż się całkowicie rozpuści, a całość będzie gładka i lśniąca. Tak przygotowaną
czekoladę dodawaj stopniowo do ubitego
masła, cały czas mieszając. Gotowy krem wstaw do lodówki, aż zgęstnieje (u mnie trwało to około godziny).Gdy kremy nabiorą odpowiedniej konsystencji, zacznij składać tort w całość.Ułóż na paterze pierwszy z blatów i wyłóż na niego połowę masy krówkowej. Rozsmaruj i przykryj drugim blatem. Na niego wyłóż połowę
kremu czekoladowego. Później znów blat
biszkoptowy, a na niego reszta kremu
krówkowego. Na to ułóż ostatni krążek
biszkoptu,a wierzch i boki obłóż pozostałą masą
czekoladową, robiąc nieregularne zawijasy.Przed podaniem wstaw tort do lodówki na minimum godzinę.Przechowuj w lodówce.Smacznego :)

*Jeżeli chcesz użyć
krówek, roztop je najpierw z częścią
masła i przestudź. Dalej postępuj według instrukcji.