Wykonanie
«
Golonka w
piwie z
ziemniakami w mundurkachZapiekany
kalafior i
brokuł »Przepisów na chlebek odrywany widziałam już wiele, zainteresowałam się jego ciekawą formą i niejednokrotnie chciałam go przyrządzić, jednak nigdy nie było mi po drodze. W piątek wpadł mi jednak w oko przepis Pani Tereska i postanowiłam spróbować swoich sił. Chlebek nieco mi się rozszedł, bo piekłam go w silikonowej formie, ale i tak się udał, wyszło bardzo smacznie. Jeszcze ciepły z odrobiną
masła smakował nieziemsko 😉

Składniki– 100 ml
mleka– 100 ml
wody– 60 g
masła– 450 g
mąki pszennej– 1 opakowanie
drożdży suszonych– 2 łyżeczki
cukru– 1 łyżeczka
soli– 2
jajka– dowolne świeże
zioła,
oliwa z oliwek,
sól i
pieprz +
ser do posypania
chlebkaNa gaz wstawiamy rondelek z
wodą i
mlekiem, po czym roztapiamy w nim
masło i odstawiamy do przestygnięcia. Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki, dodajemy
jajka, wlewamy przestudzone
mleko i rozrabiamy mikserem ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny, aby podwoiło objętość. Zgodnie z zaleceniami z oryginalnego przepisu naczynie, do którego odłożyłam ciasto smarujemy
olejem, aby się nie przyklejało, bowiem jest nieco kleiste.W międzyczasie
zioła miksujemy z
oliwą z oliwek i doprawiamy
solą oraz
pieprzem do smaku.Kiedy ciasto wyrośnie formujemy z niego prostokąt o wielkości foremki. Dzielimy go wzdłuż na 5 części, każdą z nich smarujemy gotowymi
ziołami. Nakładamy jeden kawałek na drugi. Kiedy ciasto ponownie będzie miało formę pierwotnego prostokąta, kroimy je na 6 kawałków – powstaną nam „kromki”
chleba. Układamy je w foremce i posypujemy
serem. Odstawiamy do wyrośnięcia na jeszcze 30 minut. Wkładamy do piekarnika z temperaturą około 170-180 stopni. Pieczemy około 50 minut do zrumienienia.