ßßß
Tym razem przepis od Liski . U niej są to klasyczne "Małgosie", u mnie - zwykłe buły, bo mi ten przedziałek nijak nie wychodzi ;) Przepis z moimi zmianami.Składniki:20 g świeżych drożdży + 40 g ciepłego mleka1 łyżeczka cukru300 g mąki pszennej1 łyżeczka soli1 jajko, lekko roztrzepane120 g ugotowanych lub upieczonych ziemniaków, przeciśnietych przez praskę20 g miękkiego masła80 g wodyDrożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, dodać szczyptę cukru i mąki, poczekać aż się napuszą. Jeśli się niechcący wrzuci je do zimnego mleka (co mi się nagminnie zdarza) można je uratować wstawiając kubek z nimi do miski z gorącą (nie wrzącą) wodą.Przy pomocy miksera wymieszać wszystkie składniki, stopniowo wlewając drożdże. Kiedy ciasto będzie gładkie przełożyć ją do miski, przykryć folią i odstawić do wyrastania na 1 godzinę. Następnie podzielić ciasto na 9 części i z każdej z nich uformować bułkę. Ułożyć bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Spryskać delikatnie olejem, przykryć ściereczką i pozwolić wyrastać kolejne 45-60 minut.Piekarnik nagrzać do 200 st C. Tuż przed włożeniem bułek spryskać ścianki piekarnika wodą. Liska radzi, żeby na jego dnie postawić naczynie z wodą lub wsypać kostki lodu.Wstawić wyrośnięte bułeczki. Piec ok. 20 minut, do czasu zrumienienia.Rewelacja. Pyszka! Do częstego powtarzania :)Ratuję drożdże wrzucone do zimnego mleka ;)
Składniki przed wymieszaniem
I już wymieszane
Ciasto po wyrośnięciu
Upieczone :)
I w przekroju