ßßß Cookit - przepis na Bułki z ziemniakami wersja druga

Bułki z ziemniakami wersja druga

nazwa

Wykonanie

Tym razem przepis od Liski . U niej są to klasyczne "Małgosie", u mnie - zwykłe buły, bo mi ten przedziałek nijak nie wychodzi ;) Przepis z moimi zmianami.
Składniki:
20 g świeżych drożdży + 40 g ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 jajko, lekko roztrzepane
120 g ugotowanych lub upieczonych ziemniaków, przeciśnietych przez praskę
20 g miękkiego masła
80 g wody
Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, dodać szczyptę cukru i mąki, poczekać aż się napuszą. Jeśli się niechcący wrzuci je do zimnego mleka (co mi się nagminnie zdarza) można je uratować wstawiając kubek z nimi do miski z gorącą (nie wrzącą) wodą.
Przy pomocy miksera wymieszać wszystkie składniki, stopniowo wlewając drożdże. Kiedy ciasto będzie gładkie przełożyć ją do miski, przykryć folią i odstawić do wyrastania na 1 godzinę. Następnie podzielić ciasto na 9 części i z każdej z nich uformować bułkę. Ułożyć bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Spryskać delikatnie olejem, przykryć ściereczką i pozwolić wyrastać kolejne 45-60 minut.
Piekarnik nagrzać do 200 st C. Tuż przed włożeniem bułek spryskać ścianki piekarnika wodą. Liska radzi, żeby na jego dnie postawić naczynie z wodą lub wsypać kostki lodu.
Wstawić wyrośnięte bułeczki. Piec ok. 20 minut, do czasu zrumienienia.
Rewelacja. Pyszka! Do częstego powtarzania :)
Ratuję drożdże wrzucone do zimnego mleka ;)
Składniki przed wymieszaniem
I już wymieszane
Ciasto po wyrośnięciu
Upieczone :)
I w przekroju
Źródło:http://okolokuchennie.blogspot.com/2014/08/buki-z-ziemniakami-wersja-druga.html