Wykonanie
Lubicie zapach świeżego
pieczywa o poranku? Ja uwielbiam, ale rzadko mam w sobie dość motywacji, by rano zerwać się skoro świt, wyrabiać ciasto, czekać, aż się upiecze... Przepis, który dziś chcę Wam polecić, pozwala przygotować ciasto wieczorem, a rano... tylko uformować bułeczki i po chwili cieszyć się z aromatu świeżego
pieczywa w całym domu...
Składniki:2 średnie
ziemniaki5 łyżek roztopionego
masła1/2 szkl.
mleka1 łyżeczka
soli2 łyżki
cukru + 1 łyżeczka50g świeżych
drożdży2 2/3 szkl.
mąki pszennejSposób przygotowania:
Ziemniaki ugotuj do miękkości. Podczas odcedzania pozostaw 1 szklankę
wody.
Ziemniaki rozgnieć widelcem na puree, wymieszaj z
mlekiem,
solą, 2 łyżkami
cukru i 2 łyżkami roztopionego
masła.
Wodę z
ziemniaków ostudź do temperatury 40 st.. Odmierz 1/2 szklanki, dodaj do niej
drożdże, 1 łyżeczkę
cukru i 1 czubatą łyżkę
mąki. Delikatnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Gdyby
drożdże się dobrze nie spieniły - powtórz z resztą
wody :)
Drożdże wlej do mieszanki z
ziemniakami, a następnie drewnianą łyżką wymieszaj z przesianą
mąką. Ciasto wyłóż na posypaną
mąką stolnicę i wyrabiaj przez około 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie. Miskę wysmaruj łyżką roztopionego
masła, wyłóż ciasto, przewróć na drugą stronę, by całe się pokryło
masłem. Przykryj folią i wstaw do lodówki na 8-12 godzin (lub 2 godziny, jeśli chcesz upiec tego samego dnia).Rano uderz pięścią w ciasto, a następnie wyłóż je na blat posypany
mąką. Uformuj dwa wałki o długości 30 cm każdy. Każdy wałek podziel na 12 równych części. Uformuj kulki z ciasta i ułóż je na wysmarowanej łyżką roztopionego
masła formie - 4
rzędy po 6 kulek w odstępach po 1,5 cm. Przykryj papierowym ręcznikiem i odstaw do wyrośnięcia na minimum 1 godzinę (ten czas możesz wykorzystać na ponowne wkulnięcie się pod kołdrę ;))Piekarnik nagrzej do 190 st. Wierzch bułeczek posmaruj resztą roztopionego
masła i piecz 25-30 minut na złoty kolor.