ßßß
Składniki:2 średnie ziemniaki5 łyżek roztopionego masła1/2 szkl. mleka1 łyżeczka soli2 łyżki cukru + 1 łyżeczka50g świeżych drożdży2 2/3 szkl. mąki pszennejSposób przygotowania:Ziemniaki ugotuj do miękkości. Podczas odcedzania pozostaw 1 szklankę wody.Ziemniaki rozgnieć widelcem na puree, wymieszaj z mlekiem, solą, 2 łyżkami cukru i 2 łyżkami roztopionego masła.Wodę z ziemniaków ostudź do temperatury 40 st.. Odmierz 1/2 szklanki, dodaj do niej drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 czubatą łyżkę mąki. Delikatnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Gdyby drożdże się dobrze nie spieniły - powtórz z resztą wody :)Drożdże wlej do mieszanki z ziemniakami, a następnie drewnianą łyżką wymieszaj z przesianą mąką. Ciasto wyłóż na posypaną mąką stolnicę i wyrabiaj przez około 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie. Miskę wysmaruj łyżką roztopionego masła, wyłóż ciasto, przewróć na drugą stronę, by całe się pokryło masłem. Przykryj folią i wstaw do lodówki na 8-12 godzin (lub 2 godziny, jeśli chcesz upiec tego samego dnia).Rano uderz pięścią w ciasto, a następnie wyłóż je na blat posypany mąką. Uformuj dwa wałki o długości 30 cm każdy. Każdy wałek podziel na 12 równych części. Uformuj kulki z ciasta i ułóż je na wysmarowanej łyżką roztopionego masła formie - 4 rzędy po 6 kulek w odstępach po 1,5 cm. Przykryj papierowym ręcznikiem i odstaw do wyrośnięcia na minimum 1 godzinę (ten czas możesz wykorzystać na ponowne wkulnięcie się pod kołdrę ;))Piekarnik nagrzej do 190 st. Wierzch bułeczek posmaruj resztą roztopionego masła i piecz 25-30 minut na złoty kolor.