ßßß Cookit - przepis na Obiadowa sałatka z dużym kuskusem i krewetkami królewskimi. / Giant couscous and king prawn lunch salad.

Obiadowa sałatka z dużym kuskusem i krewetkami królewskimi. / Giant couscous and king prawn lunch salad.

nazwa

Wykonanie

Ostatnimi czasy na blogu zrobiło się cicho... Wszystko dlatego, że mój komputer umarł i czekam aż technicy magicy coś z nim zrobią ;) Cały czas jednak gotuje co możecie obserwować na Instagramie @jusia_gotuje .
Dziś pierwszy na moim blogu przepis z krewetkami... Krewetek nie jadłam gdyż lata temu się do nich uprzedziłam i dopuszczałam wyłącznie w sushi ( smażone w tempurze ), postanowiłam jednak spróbować znowu i muszę stwierdzić, ze kiedyś zjadłam chyba źle przygotowane czy coś - okazało się, że krewetki są dobre!
Tak wiec dziś sałatka z kuskusu i krewetek, do przygotowania w jedyne 15 minut, idealna na lunch albo kolacje :)
Pyszna i prosta!
Recently on the blog I was preety quiet ... All because of my computer died and I'm waiting on the technicians magicians to do something with it ;) But all the time you can see what I'm cooking on Instagram @jusia_gotuje.
Today for the first time on my blog recipe with prawns ... I didn't eat prawns because years ago I tried and I didn't like them, sometimes I ate prawns in sushi (fried in tempura batter), but I decided to try again and I have to state that I think once I ate years ago was badly prepared or something like that - it turned out that the prawns are good!
So today salad with couscous and prawns, to prepare in just 15 minutes, ideal for luch or dinner :)
Delicious and simple!
Składniki :
* 70 g dużego kuskusu,
* 1/2 - 1 czerwonej chili ( w zależności jak ostro lubisz ), drobno posiekanej,
* 1 łyżka oliwy,
* 2 ząbki czosnku, przeciśnięte,
* 1 łyżka posiekanej kolendry lub natki pietruszki,
* 10 krewetek królewskich,
* 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę,
* 1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę,
* 1 łyżka kaparów,
* 1/2 awokado, pokrojonego w dużą kostkę,
* 2 łyżki szczypiorku, drobno posiekanego,
* sol, pieprz,
Ingredients :
* 70 g giant couscous or standard couscous,
* 1/2- 1 red chilli ( depend how spice you like ), finely chopped,
* 1 tbsp olive,
* 2 garlic cloves, minced,
* 1 tbsp chopped cilantro or parsley,
* 10 king prawns,
* 1/2 red bell pepper, chopped,
* 1 red onion, chopped,
* 1 tbsp capers,
* 1/2 avocado, cut into cubes,
* 2 tbsp chopped chives,
* salt, pepper,
Przygotowanie :
Krewetki umyj i osusz.
W misce zmieszaj oliwę, czosnek, posiekana kolendrę lub pietruszkę i chili, dodaj krewetki i zamarynuj przez godzinę ( najlepiej zostawić na noc ).
Kuskus ugotuj wg zaleceń producenta, odcedź i ostudź,
Podsmaż krewetki na rozgrzanej patelni przez około 3 minuty, przewracając od czasu do czasu.
W miedzy czasie zmieszaj kuskus z czerwoną papryką, kaparami, cebulą, awokado, szczypiorkiem, dodaj przygotowane krewetki.
Przypraw do smaku solą i pieprzem, podawaj.
Preparation :
Wash and dry prawns.
In a bowl mix olive, garlic, chopped cilantro or parsley and chili with prawns and let marinade for a hour ( best for a night ).
Cook couscous according manufacturer instructions, drain and cool.
Heat frying pan and fry prawns for about 3 minutes ( turning occasionally ).
In meantime mix couscous with red pepper, capers, onion, avocado, chives add ready prawns.
Season with salt and pepper and serve.
Źródło:http://www.jusiagotuje.pl/2014/11/obiadowa-saatka-z-duzym-kuskusem-i.html