Wykonanie
Uwielbiam gorące zupy. Zwłaszcza zimą. Idąc do restauracji zawsze proszę o ekstra gorącą zupę. Od dziecka jestem także wielką fanką rosołu. Niedzielne obiady w dzieciństwie kojarzą mi się przede wszystkim z rosołem mojej babci, gotowanym na wiejskiej kurze i podawanym z domowym
makaronem.
Makaronu sama nie robię, ale gdy tylko zaczyna się sezon nieprzyjemnej jesienno-zimowej pogody rosół gości na moim
stole bardzo często. Gotuję go zazwyczaj na
wołowinie (opcjonalnie na
kaczce), koniecznie z dużą ilością warzyw i przypraw. Nigdy natomiast nie dodaję
kostek rosołowych czy bulionetek. Wg mnie jest to chodzenie na łatwiznę, dlatego gorąco wszystkich zachęcam do odstawienia polepszaczy smaku i gotowanie rosołu wg starej sprawdzonej metody.

Składniki na garnek o pojemności 2 , 5 litra:200 g
mięsa wołowego z kością4 duże
marchewki2 korzenie
pietruszkikawałek
pora (biała część)kawałek
selera1
cebula2 ząbki
czosnku1
papryka czerwona1 łyżeczka
suszonej pietruszki1 łyżeczka suszonego
lubczyku1/2 łyżeczki suszonego
rozmarynku lub 1 świeża gałązka1/4 łyżeczki
pieprzu cayenne1/4 łyżeczki
cynamonusól morsa wg uznaniaświeżo zmielony
pieprz kolorowy1 łyżeczka
oliwy z oliwekPrzygotowanie:
Mięso myję i wkładam do garnka z grubym dnem. Podsmażam na
oliwie z oliwek z dodatkiem 2 ząbków
czosnku przez 2-3 minuty z każdej strony.W tym czasie obieram
cebulę i przypalam ją nad gazem, aby zrobiła się miękka i lekko sczerniała.Gdy
mięso jest już delikatnie zarumienione dodaję do niego pokrojoną w kostkę
marchewkę,
pietruszkę i
seler oraz
por i
cebulę. Całość zalewam zimną
wodą i zmniejszam gaz do minimum. Podgrzewam bez przykrycia.Jak tylko
woda się zagotuje zbieram szumy i dodaję
przyprawy. Gotuję na wolnym ogniu przez 2,5 godziny uzupełniając co pewien czas
wodę.Kiedy warzywa zrobią się miękkie, a
mięso zacznie się rozpadać dodaję pokrojoną w kostkę
paprykę i gotuję jeszcze przez 30 minut.

A Ty jakie zupy lubisz?Szukasz inspiracji? Sprawdź moje inne przepisy na rosół i zupy .Podobał Ci się ten wpis? Skomentuj go i podziel się nim z innymi.