ßßß Cookit - przepis na Barszcz biały z kiełbasą, jajkiem i ziemniaczkami

Barszcz biały z kiełbasą, jajkiem i ziemniaczkami

nazwa

Wykonanie

Zbliżają się Święta Wielkanocne, więc na stole nie może zabraknąć świątecznego barszczyku.
Składniki (6 porcji): na zupę
40 dag dobrej kiełbasy (najlepiej mieszane kiełbasa biała i wędzona)
30 dag boczku
3 marchewki
pietruszka
kawałek selera
cebula
zakwas do barszczu
200ml śmietany 18%
1 łyżka mąki
6 jajek
sól, pieprz, papryka, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy na ziemniaki z boczkiem
1,5 kg ziemniaków
20 dag boczku
1 cebula
łyżka oliwy
Wykonanie
Do garnka wlać około 5 l wody, dodać obrane warzywa, kiełbasę i boczek. Przyprawić solą, pieprzem, zielem angielskim, liściem laurowym i majerankiem. Gotować około godziny. Po tym czasie dodać do wywaru zakwas i zaprawić zupę śmietaną i mąką. Jajka ugotować na twardo.
Ziemniaki ugotować. Cebulę i boczek pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz dodać pokrojony boczek i cebulę. Smażyć na złoto.
Zupę podawać z kiełbaską i jajeczkiem. Wspaniale smakuje też z ziemniaczkami posypanymi podsmażonym boczkiem i cebulką. Porcja zupy z ziemniaczkami to koło 650 kcal.
Źródło:http://rozkloszowana.pl/barszcz-bialy-z-kielbasa-jajkiem-i-ziemniaczkami