ßßß
Zbliżają się Święta Wielkanocne, więc na stole nie może zabraknąć świątecznego barszczyku.Składniki (6 porcji): na zupę40 dag dobrej kiełbasy (najlepiej mieszane kiełbasa biała i wędzona)30 dag boczku3 marchewkipietruszkakawałek seleracebulazakwas do barszczu200ml śmietany 18%1 łyżka mąki6 jajeksól, pieprz, papryka, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy na ziemniaki z boczkiem1,5 kg ziemniaków20 dag boczku1 cebulałyżka oliwyWykonanieDo garnka wlać około 5 l wody, dodać obrane warzywa, kiełbasę i boczek. Przyprawić solą, pieprzem, zielem angielskim, liściem laurowym i majerankiem. Gotować około godziny. Po tym czasie dodać do wywaru zakwas i zaprawić zupę śmietaną i mąką. Jajka ugotować na twardo.Ziemniaki ugotować. Cebulę i boczek pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz dodać pokrojony boczek i cebulę. Smażyć na złoto.Zupę podawać z kiełbaską i jajeczkiem. Wspaniale smakuje też z ziemniaczkami posypanymi podsmażonym boczkiem i cebulką. Porcja zupy z ziemniaczkami to koło 650 kcal.