ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka z kurczakiem w migdałach pod serową pierzynką

Zapiekanka z kurczakiem w migdałach pod serową pierzynką

nazwa

Wykonanie

Tak, ta zapiekanka to niebo w gębie, że tak skromnie stwierdzę
Potrzebujemy:
2 piersi z kurczaka
130 g jogurtu naturalnego lub jak ktoś woli śmietany
około 200 g sera ementaler
50 g sera parmezan
2 łyżki płatków migdałowych + na posypanie wierzchu
kilka pomidorków koktajlowych
świeże listki bazylii
łyżeczka miodu
olej rzepakowy
łyżka mąki pszennej
suszone oregano, sól, pieprz kolorowy mielony, mielona papryka
Kurczaka kroimy w średnie kawałki, wkładamy do miski. Wlewamy 2 łyżki oleju, doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką i mieszamy. Nastepnie dosypujemy mąkę i łączymy składniki.
Po 5 minutach dodajemy jogurt, miód oraz płatki migdałów. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni na termoobieg. W tym czasie przygotowujemy pomidorki, które umieszczamy w miseczce, dodajemy łyżkę oleju, oregano, sól i pieprz. Mieszamy i odstawiamy.
Do naczynia żaroodpornego wkładamy naszego kurczaka w marynacie jogurtowej, równomiernie rozprowadzając po naczyniu. Następnie ścieramy ser ementaler, na końcu parmezan, dobrze przykrywając kurczaka. Posypujemy płatkami migdałowymi, układamy pomidorki, listki bazylii, posypujemy oregano i odrobina pieprzu.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut, pod koniec zapiekania mozemy włączyc opcje grila aby przyrumienić ser.
Po upieczeniu układamy świeże listki bazylii. Możemy podawać wraz z bagietką i świeżą sałatą z winegretem.
Smacznego
Polecam również przepyszne zapiekanki ziemniaczane:
Źródło:http://www.niezlababka.pl/zapiekane/zapiekanka-z-kurczakiem-w-migdalach-pod-serowa-pierzynka