Wykonanie
Tak, ta zapiekanka to niebo w gębie, że tak skromnie stwierdzę
Potrzebujemy:2
piersi z kurczaka130 g
jogurtu naturalnego lub jak ktoś woli
śmietanyokoło 200 g
sera ementaler50 g
sera parmezan2 łyżki
płatków migdałowych + na posypanie wierzchukilka
pomidorków koktajlowychświeże listki
bazyliiłyżeczka
mioduolej rzepakowyłyżka
mąki pszennejsuszone oregano,
sól,
pieprz kolorowy mielony, mielona
paprykaKurczaka kroimy w średnie kawałki, wkładamy do miski. Wlewamy 2 łyżki
oleju, doprawiamy
solą,
pieprzem oraz
papryką i mieszamy. Nastepnie dosypujemy
mąkę i łączymy składniki.Po 5 minutach dodajemy
jogurt,
miód oraz
płatki migdałów. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut.Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni na termoobieg. W tym czasie przygotowujemy
pomidorki, które umieszczamy w miseczce, dodajemy łyżkę
oleju,
oregano,
sól i
pieprz. Mieszamy i odstawiamy.Do naczynia żaroodpornego wkładamy naszego
kurczaka w marynacie jogurtowej, równomiernie rozprowadzając po naczyniu. Następnie ścieramy
ser ementaler, na końcu
parmezan, dobrze przykrywając
kurczaka. Posypujemy
płatkami migdałowymi, układamy
pomidorki, listki
bazylii, posypujemy
oregano i odrobina
pieprzu.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut, pod koniec zapiekania mozemy włączyc opcje grila aby przyrumienić
ser.Po upieczeniu układamy świeże listki
bazylii. Możemy podawać wraz z
bagietką i świeżą
sałatą z
winegretem.
SmacznegoPolecam również przepyszne zapiekanki ziemniaczane: