Wykonanie

ciasto
czekoladowe:120 g
gorzkiej czekolady połamanej na kawałkiok. 6 łyżek
wody240 g miękkiego
masła250 g + 50 g
cukru4
jajka, oddzielone
żółtka od
białek400 g
mąki1 łyżeczka
sody1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soli200 g
jogurtu naturalnego1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z
waniliimasa:360 g
masłabudyń do masy:500 ml pełnotłustego
mleka1 łyżeczka naturalnej esencji lub ekstraktu z
wanilii4
żółtka125 g
cukru30 g
mąki pszennej30 g
maki kukurydzianej6 łyżek mocnej
kawy (
espresso albo mocna
kawa zrobiona z
kawy rozpuszczalnejmigdały karmelizowane:125 g
migdałów w płatkach125 g
cukru3 łyżki
wodyponcz
kawowy do nasączenia blatów:około 200 ml mocnej
kawy5 łyżeczek
cukruokoło 50 ml
wódkinieduży słoik
galaretki lub
dżemu z czarnej porzeczki125 g uprażonych
płatków migdałowych do obsypania
tortuRozgrzałam piekarnik do 180 stopni.Roztopić
czekoladę ( roztopiłem w kuchence mikrofalowej, ale można również w gorącej kąpieli) i rozmieszałam ją z
wodą. PrzestudzićW misce robota ubić
masło z 250 g
cukru na puszystą masę, dodać przestudzoną
czekoladę,oraz dodać po kolei
żółtka. Dodawać stopniowo, ciągle miksując,
mąkę z proszkiem i
sodą, dodać
wanilię i
jogurt. Ubić osobno
białka na sztywna pianę, dodać 50 g
cukru i przez chwilę jeszcze ubijać. Przełożyć pianę do miski z
czekoladowym ciastem i dokładnie, i ostrożnie wymieszać, żeby nie było białych śladów na
czekoladowym cieście.Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia na spodzie i z wysmarowanym
masłem brzegiem.Piec około 1 godziny i 10 minut, aż ciasto będzie upieczone, czyli patyczek wbity do ciasta wyjmując jest suchy.Ciasto zostawić do wystygnięcia.Gdy całkiem wystygnie (piekłem ciasto wieczorem, a przekładałem je dopiero następnego dnia rano) przekroić ostrożnie na 4 części.

Przyszła kolej na masę.Do masy najpierw trzeba ugotować
budyń i go wystudzić.Ubić
żółtka z
cukrem mikserem na puszysty krem. Pod koniec ubijania dodać
mąkę (jedną i drugą).Zagotować w rondlu
mleko z
wanilią, gorące powoli wlewać do ubitych
żółtek, ciągle miksując. Następnie przelać masę do rondla, zagotować całość, ciągle mieszając, żeby nie zrobiły się kluchy. Gdy masa zgęstniała odstawić do ostygnięcia. Studzić w zlewie pełnym zimnej
wody z dodatkiem kostek
lodu, żeby
woda była jeszcze zimniejsza i masa szybciej wystygła

W międzyczasie trzeba przygotować
migdały, to znaczy uprażyć je najpierw (najlepiej w piekarniku, ale można tez na patelni. I najlepiej uprażyć od razu wszystkie
migdały, te do masy i te do obsypania
tortu)). Trzeba uważać, żeby nie przypaliły się. Następnie na patelni skarmelizować
cukier z
wodą i dodać do karmelu uprażone
migdały. Wymieszać i przełożyć np na talerz, żeby wystygły.Gdy będą zimne zmiksować je i odstawić.Miękkie
masło miksować w misce robota na puszysty krem, dodawać stopniowo masę budyniową i ciągle ubijać. Dodać
kawę (o której wspominłem wymieniając składniki masy) i dalej ubijać. Pod koniec ubijania dodać zmielone, karmelizowane
migdały.

A teraz przekładanie toru. Pierwszą warstwę
tortu, czyli pierwszy blat
czekoladowy, dobrze skropić ponczem
kawowym (trzeba ponczem tak gospodarować, żeby wystarczył na 4 warstwy).Następnie ten pierwszy, nasączony blat posmarowałam
galaretką porzeczkową (tylko tę jedną, pierwszą warstwę), a na nią położyć warstwę masy i dokładnie rozsmarować. Położyć kolejny blat, nasączyć
kawowym ponczem i rozsmarowałam masę. Tak postępować z kolejnymi warstwami.

Po położeniu ostatniej warstwy posmarować masą dokładnie cały tort ze wszystkich stron i obsypać prażonymi
płatkami migdałów.Tort należy wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Jeśli nie ma tyle czasu, to choć na kilka godzin, jednak absolutnie najlepiej jeśli mamy co najmniej kilkanaście godzin na to.Przed podaniem wyjąć tort i pozostawić w temperaturze pokojowej przynajmniej kwadrans przed podaniem, a tuż przed krojeniem przygotować naczynie z gorącą
wodą i ostry nóż. Zanurzać nóż w gorącej wodzie i kroić kawałki
tortu. W ten sposób kroi się go idealnie!Polecam, to naprawdę fajny tort.

Powiązane wpisy:Panna Cotta Waniliowa z
sosem malinowym dla zakochanychMurzynek- ciasto pochodzące z niebiosKruche ciasto z
jagodami i budyniową piankąNaleśniki z
Lodami