ßßß Cookit - przepis na WARZYWNY GULASZ Z DYNIĄ I KUSKUSEM

WARZYWNY GULASZ Z DYNIĄ I KUSKUSEM

nazwa

Wykonanie

Znowu miałam smaka na coś ciut orientalnego i coś z dynią :) Tak powstał więc pomysł na warzywny i pożywny gulasz wzbogacony orientalnymi przyprawami i kuskusem. Trzeba przyznać, że mocno syci, smakuje wyśmienicie i nie wymaga dużo czasu w przygotowaniu.
POTRZEBNE SKŁADNIKI (3 porcje)
1/3 średniej wielkości dyni
1 mała cukinia
20 dkg fasolki szparagowej
1 średniej wielkości marchewka
1 puszka pomidorów w sosie własnym
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżeczki masali lub curry
po 1 łyżeczce: kuminu, sproszkowanego imbiru, słodkiej papryki, kurkumy
0,5 łyżeczki: cynamonu, sproszkowanych ziaren kolendry, chilli
1 łyżeczka brązowego cukru
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki masła
100 ml przegotowanej wody
sól
Do podania:
200 g kuskusu
śmietanka 30 %
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA na patelni stopić masło i podsmażyć na nim pokrojoną cebulę i czosnek. Kiedy ta się zeszkli dodać wszystkie przyprawy i smażyć je przez około 2-3 minut. Po tym czasie zawartość patelni przenieść do około 5 litrowego garnka. Na tej samej patelni rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć na niej pokrojoną w kostkę dynię, można ją w międzyczasie posolić. Po kilku minutach, kiedy dynia będzie bardziej miękka przełożyć ją do garnka, w której jest już cebula z przyprawami. Taką samą czynność, tzn. lekkie podsmażenie i przełożenie do garnka wykonujemy z pozostałymi warzywami, tzn. z pokrojoną cukinią, marchewką i obraną fasolką,
kiedy w garnku będą już wszystkie warzywa, dusimy je na średnim ogniu. Dodać pomidory z puszki, około 100 ml przegotowanej wody i gotować pod przykryciem przez około 10 minut. Po tym czasie dodać cukier, ocet balsamiczny i sól do smaku. Wszystko wymieszać i dalej gotować na wolnym ogniu dopóki warzywa nie zmiękną,
kuskus przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Nałożyć na talerz razem z gulaszem i podawać ze słodką śmietanką :) Życzę SMACZNEGO!
Źródło:http://www.zasmakowana.pl/warzywny-gulasz-dynia-kuskusem