Wykonanie
Znowu miałam
smaka na coś ciut orientalnego i coś z
dynią :) Tak powstał więc pomysł na warzywny i pożywny gulasz wzbogacony orientalnymi
przyprawami i
kuskusem. Trzeba przyznać, że mocno syci, smakuje wyśmienicie i nie wymaga dużo czasu w przygotowaniu.POTRZEBNE SKŁADNIKI (3 porcje)1/3 średniej wielkości dyni1 mała
cukinia20 dkg
fasolki szparagowej1 średniej wielkości
marchewka1 puszka
pomidorów w sosie własnym1
cebula2 ząbki
czosnku3 łyżeczki
masali lub
currypo 1 łyżeczce: kuminu, sproszkowanego
imbiru,
słodkiej papryki,
kurkumy0,5 łyżeczki:
cynamonu, sproszkowanych ziaren
kolendry,
chilli1 łyżeczka
brązowego cukru2 łyżki
octu balsamicznego2 łyżki
masła100 ml przegotowanej
wodysólDo podania:200 g
kuskusuśmietanka 30 %SPOSÓB PRZYGOTOWANIA na patelni stopić
masło i podsmażyć na nim pokrojoną
cebulę i
czosnek. Kiedy ta się zeszkli dodać wszystkie
przyprawy i smażyć je przez około 2-3 minut. Po tym czasie zawartość patelni przenieść do około 5 litrowego garnka. Na tej samej patelni rozgrzać łyżkę
oleju i podsmażyć na niej pokrojoną w kostkę
dynię, można ją w międzyczasie posolić. Po kilku minutach, kiedy
dynia będzie bardziej miękka przełożyć ją do garnka, w której jest już
cebula z
przyprawami. Taką samą czynność, tzn. lekkie podsmażenie i przełożenie do garnka wykonujemy z pozostałymi warzywami, tzn. z pokrojoną
cukinią,
marchewką i obraną
fasolką,kiedy w garnku będą już wszystkie warzywa, dusimy je na średnim ogniu. Dodać
pomidory z puszki, około 100 ml przegotowanej
wody i gotować pod przykryciem przez około 10 minut. Po tym czasie dodać
cukier,
ocet balsamiczny i
sól do smaku. Wszystko wymieszać i dalej gotować na wolnym ogniu dopóki warzywa nie zmiękną,
kuskus przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Nałożyć na talerz razem z gulaszem i podawać ze słodką
śmietanką :) Życzę SMACZNEGO!
