Wykonanie
Kurczak prawie po tajsku - a to dlatego że miałam dziś smak na danie z
ryżem ;)Połączenie
ryżu,
kurczaka dodatków i przypraw
daje smakowitą całość. Zapraszam do kuchni...SKŁADNIKI:- 500g polędwiczek
z piersi kurczaka- po 1/2 łyżeczki
papryki słodkiej i ostrej- 1 łyżeczka
curry- 1 łyżeczka
oregano suszonego- 1 łyżeczka
mąki- 1
cebula- 3 ząbki
czosnku- 250g
pomidorów z puszki- 1 puszka
kukurydzy- 1
papryka czerwona- 700ml
bulionu drobiowego (2
kostki rosołowe)- 500ml passaty (karton
przecieru pomidorowego)- 1 łyżka
masła- 200g
ryżu surowego (do risotto)-
ser tarty (do posypania)
Polędwiczki kroimy w kostkę, doprawiamy
soląi obtaczamy w mieszance z
papryki słodkiej, ostrej,
curry i
mąki

Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę,
czosnek zgniatamy.
Pomidory z puszki blenderem miksujemy

Kukurydzę odcedzamy a
paprykę kroimy w kostkę.Piekarnik ustawiamy na 200 stopni C i w
między czasie przygotowujemy sobie garnek oraz naczynie żaroodporne do zapiekanek.


Gotujemy
bulion i wlewamy do niego
przecier pomidorowy, dodajemy
sól,
pieprz i
oregano do smaku.Na dużej patelni rozgrzewamy
masło, dodajemy
cebulę i
paprykę i podsmażamy przez ok 6 min. zwiększamy ogień i dodajemy
czosnek,
polędwiczki i całość smażymy ok 4 min.





Później dodajemy
kukurydzę oraz
ryż, to smażymy przez 2 min mieszając, przekładamy wszystko do garnka i dodajemy
pomidory i również mieszając smażymy przez 1 min. Zalewamy szklanką
bulionu, mieszamy po 2 min zalewamy resztą
bulionu chwilę gotujemy mieszając.Całość przelewamy do naczynia żaroodpornego przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.Pieczemy 35 minut.Po upieczeniu posypujemy
serem tartym.







bon Appetit!!!