Wykonanie

Wielkimi krokami zbliżają się święta, a wraz z nimi kulinarne szaleństwa. Bigos, krokiety, pierogi,
karp, sałatki z
majonezem. Co zrobić, żeby mimo tych wszystkich pokus nadal mieścić się w sylwestrową kreację? Oto kilka rad, jak spędzić święta pysznie, a jednocześnie nie dorabiając sobie dodatkowych kilogramów:
Śmietanę tak często obecną w świątecznych potrawach zastąpmy
jogurtem naturalnymDo sałatek i surówek nie dodawajmy
majonezu – zastąpmy go sosem na bazie
jogurtu lub
winegretZróbmy lżejsze wersje ciast – używajmy
mąki z pełnego przemiału,
płatków owsianych, puree z
fasoli,
otrębów. Słodkie
dżemy zastąpmy
owocami,
cukier miodem.Nie katujmy ryb ciężką panierką, zamiast tego pieczmy je w piekarniku, w folii – gwarantuje, że będą smaczniejsze od tych panierowanych. Podobnie z krokietami - zróbmy panierkę z
płatków owsianych i upieczmy je w piekarniku.Nie zabielajmy barszczu –
śmietana to zbędne kalorie i tłuszcze nasycone. Nie przesadzajmy z ilością uszek do zupy – trzy, cztery to wystarczająca ilośćPamiętajmy, że na
stole mamy aż 12 potraw, dlatego nakładajmy na talerz małe porcję, jeśli mamy zamiar spróbować wszystkiegoMożemy zrobić pełnoziarnistą wersję pierogów, z ciemnej
mąki zamiast białej – będzie o wiele zdrowiej, a przy tym bardzo smacznie. Unikajmy polewania pierogów tłuszczem i skwarkami.Nie zasiadajmy do stołu z pustym żołądkiem – pół godziny przed kolacją zjedzmy coś lekkiego. Dzięki temu ograniczymy pochłanianie kalorii w trakcie wieczerzyZamiast
soli używajmy przypraw pobudzających trawienie –
rozmaryn,
majeranek,
tymianek,
mięta,
chili,
bazylia,
cynamonOd stołu starajmy się odchodzić z uczuciem niedojedzenia – wiem, że to trudne, ale do mózgu dopiero po pewnym czasie dociera informacja, że żołądek jest pełnyDania serwujmy na mniejszych talerzykach – porcje będą wyglądały na większe, a my szybciej się najemyUwaga na
alkohol – wzmaga apetyt!Jeśli nie mamy wpływu na menu, starajmy się zdejmować panierkę z ryb, wybierać sałatki bez
majonezu. Kolację zacznijmy od niskokalorycznych potraw, dzięki temu zjemy mniej tych tłustych. Uzupełniajmy dania warzywami – szybciej się nasycimy.Delektujmy się smakiem, jedzmy powoli, czerpmy z tego radość!WESOŁYCH I PYSZNYCH ŚWIĄT!:)
