ßßß

Klasyczn e, włosk ie danie " Carbonara" składa się z spręzystego makaronu spaghetti, kremowego sosu na bazie żółtek ora z boczku . Domową Carbonarę możemy jednak przygotować w nieco łagodniejszej wersji - z szynką. Potrawa jest równie smaczna jak ta tradycyjna, a przy tym mniej kaloryczna i "lżejsza" . Ponadto danie to jest dziecinnie proste w przygotowaniu i wyjątkowo szybkie - idealne na codzienny, błyskawiczny i pyszny obiad.
ok. 350 g makaronu spaghetti
300 ml słodkiej śmietanki 30%4 żółtkaok. 150 g szynki3 duże ząbki czosnkuprzyprawy: gałka muszkatołowa, natka pietruszki, bazylia, tymianek, czosnek w proszku, biały pieprzoliwa z oliwek (ok. 3-4 łyżki)ok. 40 g parmezanu (lub żółtego sera)Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.Pokrojony w kostkę czosnek zrumieniamy na oliwie, dodajemy pocięt ą na małe kawał eczki szynkę i całość podsmażamy. W osobnym naczyniu dokładnie mieszamy śmietankę z żółtkami oraz przyprawami.Makaron odcedzamy, jednak nie przelewamy zimną wodą. Z powrotem wrzucamy go do garnka w którym się gotował, dodajemy podsmażony boczek i wlewamy przygotowaną śmietankę z żółtkami. Podgrzewamy 2-3 minuty na małym ogniu, ciągle mieszając (uważaj my aby sos za bardzo się nie "ściął" ponieważ powstanie nam "makaronowa jajecznica " zamiast C ar bonary).Podajemy od razu po przyrządzeniu posypane tartym parmezanem .





