Wykonanie


Klasyczn e, włosk ie danie " Carbonara" składa się z spręzystego
makaronu spaghetti, kremowego sosu na bazie
żółtek ora z
boczku . Domową Carbonarę możemy jednak przygotować w nieco łagodniejszej wersji - z
szynką. Potrawa jest równie smaczna jak ta tradycyjna, a przy tym mniej kaloryczna i "lżejsza" . Ponadto danie to jest dziecinnie proste w przygotowaniu i wyjątkowo szybkie - idealne na codzienny, błyskawiczny i pyszny obiad.

ok. 350 g
makaronu spaghetti
300 ml słodkiej
śmietanki 30%4
żółtkaok. 150 g
szynki3 duże ząbki
czosnkuprzyprawy:
gałka muszkatołowa,
natka pietruszki,
bazylia,
tymianek,
czosnek w proszku,
biały pieprzoliwa z oliwek (ok. 3-4 łyżki)ok. 40 g
parmezanu (lub
żółtego sera)
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.Pokrojony w kostkę
czosnek zrumieniamy na
oliwie, dodajemy pocięt ą na małe kawał eczki
szynkę i całość podsmażamy. W osobnym naczyniu dokładnie mieszamy
śmietankę z
żółtkami oraz
przyprawami.
Makaron odcedzamy, jednak nie przelewamy zimną
wodą. Z powrotem wrzucamy go do garnka w którym się gotował, dodajemy podsmażony
boczek i wlewamy przygotowaną
śmietankę z
żółtkami. Podgrzewamy 2-3 minuty na małym ogniu, ciągle mieszając (uważaj my aby sos za bardzo się nie "ściął" ponieważ powstanie nam "makaronowa jajecznica " zamiast C ar
bonary).Podajemy od razu po przyrządzeniu posypane tartym
parmezanem .






