Wykonanie


Carbonara to włoska potrawa składająca się z
makaronu spaghetti oraz kremowego sosu na bazie
żółtek i
boczku. Mimo, że połączenie
makaronu z
jajkami może wydawać się dość kuriozalne, zachęcam do wypróbowania przepisu, ponieważ danie to jest niezwykłe i niejednej osobie przypadnie do gustu.

ok. 350 g
makaronu spaghetti300 ml słodkiej
śmietanki 30%4
żółtkaok. 150 g
wędzonego boczku3 duże ząbki
czosnkuprzyprawy:
gałka muszkatołowa,
natka pietruszki,
bazylia,
tymianek,
czosnek w proszku,
biały pieprzoliwa z oliwek (ok. 3-4 łyżki)ok. 40 g
żółtego seraSpaghetti "Carbonara" - Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.

Pokrojony w kostkę
czosnek zrumieniamy na
oliwie, dodajemy pocięty na małe kawałki
boczek i całość podsmażamy. W osobnym naczyniu dokładnie mieszamy
śmietankę z
żółtkami oraz
przyprawami.
Makaron odcedzamy, jednak nie przelewamy zimną
wodą. Z powrotem wrzucamy go do garnka w którym się gotował, dodajemy podsmażony
boczek i wlewamy przygotowaną
śmietankę z
żółtkami. Podgrzewamy 2-3 minuty ciągle mieszając. Podajemy od razu po przyrządzeniu posypane tartym
serem.

