Wykonanie
Pyszne, piegowate babeczki i mrożony, orzeźwiający koktajl...czyli, mimo niesprzyjającej aury za oknem, lipiec w pełni! :)

składniki na 6-7 sztukszklanka
mąki orkiszowejszczypta
soli1/2 łyżeczki
sody1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniałyżeczka
cynamonu1/4 szklanki
brązowego cukru60 g posiekanej
białej czekoladyjajko1/4 szklanki
oleju (użyłam
sezamowego)1/4 szklanki
mlekałyżeczka ekstraktu z
waniliiszklanka
jagódW jednej misce
mąkę wymieszać z
solą,
proszkiem do pieczenia,
sodą i
czekoladą, w drugiej
jajko utrzeć z
cukrem. Dodać
olej,
mleko i ekstrakt z
wanilii, dokładnie wymieszać. Połączyć obie masy i mieszać, aż wszystkie składniki będą wilgotne.
Jagody oprószyć
mąką, następnie dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy na muffiny.Piec około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.


***

składniki na 2 porcje2 szklanki
malin2
banany100 ml
soku z limonki (dałam też startą skórkę)szczypta
imbirucukier trzcinowyOwoce lekko zmrozić, następnie zmiksować z
sokiem z limonki i
imbirem. Posłodzić do smaku. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.Smacznego!



***