Wykonanie
            Muffiny orkiszowe - ostatnio nasze ulubione. Najlepsze z dużą ilością 
owoców. Dziś, z okazji Dnia 
Jabłka, z 
jabłkami i 
cynamonem. Doskonale smakują w plenerze, a że za oknem piękna pogoda, polecam na jesienny piknik. :)

składniki na 12-14 sztuk1 1/2 szklanki 
mąki orkiszowej1/2 szklanki 
mąki żytniejszczypta 
soliłyżeczka 
sodyłyżeczka 
proszku do pieczenia2-3 łyżeczki 
cynamonuszczypta mielonych 
goździkówszczypta 
imbiru3/4 szklanki 
brązowego cukru2 
jajka1/2 szklanki 
oleju1/2 szklanki 
mlekałyżka ekstraktu z 
wanilii2-3 słodkie 
jabłkaW jednej misce 
mąkę wymieszać z 
solą, 
proszkiem do pieczenia i 
sodą, w drugiej 
jajka utrzeć z 
cukrem. Dodać 
olej, 
mleko i ekstrakt z 
wanilii, dokładnie wymieszać. Połączyć obie masy i mieszać, aż wszystkie składniki będą wilgotne. 
Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w niewielką kostkę, następnie dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy na muffiny.Piec około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.Smacznego!



***
