ßßß
 
            
         Składniki (około 20 małych placków):1 jajko1-1,5 łyżki brązowego cukru1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1,5 łyżki oleju2/3 szklanki płatków owsianych (użyłam błyskawicznych)1-2 łyżki rodzynek1 szklanka mleka0,5 szklanki mąki1/4 łyżeczki sody1/4 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki cynamonuszczypta soli1 starte jabłkoPrzygotowanie:W misce wymieszać jajko, cukier, wanilię, olej. Dodać płatki owsiane, rodzynki i mleko. Odstawić na około 15-30 minut. W osobnej misce wymieszać suche składniki - mąkę, sodę, proszek, cynamon i sól. Połączyć z pozostałymi składnikami za pomocą łyżki. Na koniec dodać starte jabłko i wymieszać. Rozgrzać patelnię z powierzchnią nieprzywieraną. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta i smażyć kilka minut na niedużym ogniu, aż do pojawienia się bąbelków na powierzchni. Przewrócić i smażyć kilka minut z drugiej strony - do zarumienienia. Podawać z konfiturą, musem jabłkowym lub innymi dodatkami wedle uznania.Na podstawie przepisu ze strony rouxbe.com .
Składniki (około 20 małych placków):1 jajko1-1,5 łyżki brązowego cukru1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1,5 łyżki oleju2/3 szklanki płatków owsianych (użyłam błyskawicznych)1-2 łyżki rodzynek1 szklanka mleka0,5 szklanki mąki1/4 łyżeczki sody1/4 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki cynamonuszczypta soli1 starte jabłkoPrzygotowanie:W misce wymieszać jajko, cukier, wanilię, olej. Dodać płatki owsiane, rodzynki i mleko. Odstawić na około 15-30 minut. W osobnej misce wymieszać suche składniki - mąkę, sodę, proszek, cynamon i sól. Połączyć z pozostałymi składnikami za pomocą łyżki. Na koniec dodać starte jabłko i wymieszać. Rozgrzać patelnię z powierzchnią nieprzywieraną. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta i smażyć kilka minut na niedużym ogniu, aż do pojawienia się bąbelków na powierzchni. Przewrócić i smażyć kilka minut z drugiej strony - do zarumienienia. Podawać z konfiturą, musem jabłkowym lub innymi dodatkami wedle uznania.Na podstawie przepisu ze strony rouxbe.com .
