Wykonanie
A może by tak placuszki zamiast owsianki? Niby nic, a kryją w sobie tyle smaków. Rumiane i delikatne, z lekko wyczuwalnym
jabłkiem, czasem napotkanymi
rodzynkami i z korzennym aromatem. Śniadanie idealne na jesienne pochmurne poranki, w towarzystwie kubka pełnego gorącej zbożowej
kawy z mlekiem. Drugą porcję placuszków można zapakować na wynos.
Składniki (około 20 małych placków):1
jajko1-1,5 łyżki
brązowego cukru1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1,5 łyżki
oleju2/3 szklanki
płatków owsianych (użyłam błyskawicznych)1-2 łyżki
rodzynek1 szklanka
mleka0,5 szklanki
mąki1/4 łyżeczki
sody1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
cynamonuszczypta
soli1 starte
jabłkoPrzygotowanie:W misce wymieszać
jajko,
cukier,
wanilię,
olej. Dodać
płatki owsiane,
rodzynki i
mleko. Odstawić na około 15-30 minut. W osobnej misce wymieszać suche składniki -
mąkę,
sodę, proszek,
cynamon i
sól. Połączyć z pozostałymi składnikami za pomocą łyżki. Na koniec dodać starte
jabłko i wymieszać. Rozgrzać patelnię z powierzchnią nieprzywieraną. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta i smażyć kilka minut na niedużym ogniu, aż do pojawienia się bąbelków na powierzchni. Przewrócić i smażyć kilka minut z drugiej strony - do zarumienienia. Podawać z
konfiturą,
musem jabłkowym lub innymi dodatkami wedle uznania.Na podstawie przepisu ze strony rouxbe.com .