ßßß Cookit - przepis na Marchewkowe babeczki

Marchewkowe babeczki

nazwa

Wykonanie

Któż z nas nie kocha muffinek? Zamiast jednak zajadać się kalorycznymi, czekoladowymi babeczkami, raz na jakiś czas warto upiec takie, w których podstawowym składnikiem jest… marchewka. Dzięki temu deser jest zdrowszy, bardziej pożywny i oczywiście łaskawszy dla naszych bioder. Do dzieła!
Składniki (na 12 babeczek):
1 szklanka mąki zwykłej
1 szklanka mąki pełnoziarnistej
1 szklanka płatków owsianych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka mielonego cynamonu
¼ łyżeczki mielonych goździków
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
¼ łyżeczki mielonego imbiru
1 szklanka mleka
¾ szklanki startych jabłek
¾ szklanki brązowego cukru
1/3 szklanki oleju roślinnego
1 jajko
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 szklanki startej marchewki
Rozgrzewamy piekarnik do 190 C. W dużej misce mieszamy obie mąki, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon, goździki, gałkę i imbir.
W oddzielnej misce łączymy mleko, cukier, starte jabłka, olej, jajko i ekstrakt waniliowy. Łączymy składniki z obu misek i mieszamy je na gładką masę. Na końcu dodajemy startą marchewkę.
Rozkładamy powstałe ciasto do foremek na muffinki, aż po brzegi. Pieczemy przez około 20-25 minut. Po wyjęciu odstawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem możemy do dekoracji użyć lodów waniliowych, masy z mascarpone lub po prostu bitej śmietany. Smacznego!
Źródło:http://widelce.blogspot.com/2013/02/marchewkowe-babeczki-carrot-cupcakes.html