Wykonanie
            Któż z nas nie kocha muffinek? Zamiast jednak zajadać się kalorycznymi, czekoladowymi babeczkami, raz na jakiś czas warto upiec takie, w których podstawowym składnikiem jest… 
marchewka. Dzięki temu deser jest zdrowszy, bardziej pożywny i oczywiście łaskawszy dla naszych bioder. Do dzieła!Składniki (na 12 babeczek):1 szklanka 
mąki zwykłej1 szklanka 
mąki pełnoziarnistej1 szklanka 
płatków owsianych2 łyżeczki 
proszku do pieczenia½ łyżeczki 
sody½ łyżeczki 
soli1 łyżeczka mielonego 
cynamonu¼ łyżeczki mielonych 
goździków¼ łyżeczki 
gałki muszkatołowej¼ łyżeczki mielonego 
imbiru1 szklanka 
mleka¾ szklanki startych 
jabłek¾ szklanki 
brązowego cukru1/3 szklanki 
oleju roślinnego1 
jajko2 łyżeczki ekstraktu 
waniliowego2 szklanki startej 
marchewki
Rozgrzewamy piekarnik do 190 C. W dużej misce mieszamy obie 
mąki, 
płatki owsiane, 
proszek do pieczenia, 
sodę, 
sól, 
cynamon, 
goździki, gałkę i 
imbir.W oddzielnej misce łączymy 
mleko, 
cukier, starte 
jabłka, 
olej, 
jajko i ekstrakt 
waniliowy. Łączymy składniki z obu misek i mieszamy je na gładką masę. Na końcu dodajemy startą 
marchewkę.Rozkładamy powstałe ciasto do foremek na muffinki, aż po brzegi. Pieczemy przez około 20-25 minut. Po wyjęciu odstawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem możemy do dekoracji użyć 
lodów waniliowych, masy z 
mascarpone lub po prostu 
bitej śmietany. Smacznego!