ßßß Cookit - przepis na Vichysoisse, czyli krem ziemniaczano porowy

Vichysoisse, czyli krem ziemniaczano porowy

nazwa

Wykonanie

Vichysoisse to bardzo prosta, lecz ogromnie smaczna zupa. Nadaje się i na co dzień, i do podania na eleganckich przyjęciach. Można ją serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jak w przypadku większości słynnych potraw, i tutaj są spory co do kraju powstania zupy. Louis Diat, francuski szef kuchni w hotelu Ritz-Carlton w Nowym Jorku w 1917 roku stwierdził, że pamięta podobną zupę z dzieciństwa, kiedy to gotowały ją jego mama i babcia. Nazwał ją na cześć miasta Vichy, sąsiadującego z jego rodzinnym miasteczkiem. W 1869 roku podobną zupę umieścił w książce kucharskiej inny francuski kucharz, Jules Gouffé . Z kolei Julia Child w książce " Mastering the Art of French Cooking" twierdzi, że zupa ta jest czysto amerykańskim wynalazkiem. Tak czy inaczej - zupa jest pyszna i warto jej spróbować.
1 por (biała część)
6 średnich ziemniaków
1 nieduża łodyga selera naciowego
1,25 l wody
1 listek laurowy
150 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%
szczypta gałki muszkatołowej
sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
1 łyżka masła
ew. mleko
groszek ptysiowy lub grzanki
Pora pokroić w plastry, łodygę selera w kawałki. W garnku, w którym będziemy gotować zupę podsmażyć na maśle pora wraz z selerem. Kiedy por będzie szklisty, dodać obrane, pokrojone w małe kawałki ziemniaki. Całość zalać wodą, dodać listek laurowy i posolić do smaku. Gotować, aż ziemniaki będą całkowicie miękkie. Wówczas zdjąć zupę z ognia i utrzeć blenderem na krem. Dodać śmietanę, gałkę muszkatołową pieprz i ew. sól do smaku. Jeśli zupa jest w naszej ocenie za gęsta, rozrzedzić ją mlekiem.
Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Można udekorować listkami pietruszki.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2014/05/Vichysoisse-czyli-krem-ziemniaczano-porowy.html