Wykonanie
Vichysoisse to bardzo prosta, lecz ogromnie smaczna zupa. Nadaje się i na co dzień, i do podania na eleganckich przyjęciach. Można ją serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jak w przypadku większości słynnych potraw, i tutaj są spory co do
kraju powstania zupy. Louis Diat, francuski szef kuchni w hotelu Ritz-Carlton w Nowym Jorku w 1917 roku stwierdził, że pamięta podobną zupę z dzieciństwa, kiedy to gotowały ją jego mama i babcia. Nazwał ją na cześć miasta Vichy, sąsiadującego z jego rodzinnym miasteczkiem. W 1869 roku podobną zupę umieścił w książce kucharskiej inny francuski kucharz, Jules Gouffé . Z kolei Julia
Child w książce " Mastering the Art of French Cooking" twierdzi, że zupa ta jest czysto amerykańskim wynalazkiem. Tak czy inaczej - zupa jest pyszna i warto jej spróbować.

1
por (biała część)6 średnich
ziemniaków1 nieduża łodyga
selera naciowego1,25 l
wody1
listek laurowy150 ml gęstej kwaśnej
śmietany 18%szczypta
gałki muszkatołowejsól i świeżo zmielony
czarny pieprz - do smaku1 łyżka
masłaew.
mlekogroszek ptysiowy lub grzanki
Pora pokroić w plastry,
łodygę selera w kawałki. W garnku, w którym będziemy gotować zupę podsmażyć na
maśle pora wraz z
selerem. Kiedy
por będzie szklisty, dodać obrane, pokrojone w małe kawałki
ziemniaki. Całość zalać
wodą, dodać
listek laurowy i posolić do smaku. Gotować, aż
ziemniaki będą całkowicie miękkie. Wówczas zdjąć zupę z ognia i utrzeć blenderem na krem. Dodać
śmietanę,
gałkę muszkatołową pieprz i ew.
sól do smaku. Jeśli zupa jest w naszej ocenie za gęsta, rozrzedzić ją
mlekiem.Podawać z
groszkiem ptysiowym lub grzankami. Można udekorować listkami
pietruszki.