Wykonanie

Zapiekanka rybna jest przykładem fajnego dania jedno-garnkowego, które można przygotować wcześniej. Ważne w niej jest to, żeby wszystkie elementy były dobrze doprawione przy przygotowaniu dania.Składniki:½ kg
ziemniaków1
por1
cebula1
marchew1
pietruszka¼ szklanki
mleka4 łyżki
masła400 - 500 g filerów
rybnychser żółty do posypania zapiekanki½ szklanki
śmietany 18%2 łyżeczki
musztardy1 łyżka
mąki pszennejsólpieprz1
liść laurowygałka muszkatołowaWykonanie:
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i utłuc na puree z 2 łyżkami
masła i
mlekiem. Doprawić
pieprzem i ewentualnie
solą.Warzywa obrać i pokroić w cienkie plastry. Na patelni rozgrzać resztę
masła, następnie włożyć warzywa,
liść laurowy, doprawić
solą i
pieprzem i smażyć do momentu aż warzywa zmiękną.Wymieszać ze sobą
śmietanę,
musztardę i
mąkę. Doprawić
gałką muszkatołową a następnie połowę płynu wlać do warzyw. Smażyć aż sos zgęstnieje i się zredukuje. Wyciągnąć
liść laurowy.Do formy żaroodpornej wysmarowanej
masłem włożyć warzywa, a następnie
rybę.
Rybę doprawić
solą oraz
pieprzem i dodać resztę
śmietany. Na
rybe rozsmarować puree ziemniaczane, które posypać startym
żółtym serem.Piec w temperaturze 180 o C przez 45 -55 minut aż
ser się zarumieni.
