ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka rybna

Zapiekanka rybna

nazwa

Wykonanie

Zapiekanka rybna jest przykładem fajnego dania jedno-garnkowego, które można przygotować wcześniej. Ważne w niej jest to, żeby wszystkie elementy były dobrze doprawione przy przygotowaniu dania.
Składniki:
½ kg ziemniaków
1 por
1 cebula
1 marchew
1 pietruszka
¼ szklanki mleka
4 łyżki masła
400 - 500 g filerów rybnych
ser żółty do posypania zapiekanki
½ szklanki śmietany 18%
2 łyżeczki musztardy
1 łyżka mąki pszennej
sól
pieprz
1 liść laurowy
gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i utłuc na puree z 2 łyżkami masła i mlekiem. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą.
Warzywa obrać i pokroić w cienkie plastry. Na patelni rozgrzać resztę masła, następnie włożyć warzywa, liść laurowy, doprawić solą i pieprzem i smażyć do momentu aż warzywa zmiękną.
Wymieszać ze sobą śmietanę, musztardę i mąkę. Doprawić gałką muszkatołową a następnie połowę płynu wlać do warzyw. Smażyć aż sos zgęstnieje i się zredukuje. Wyciągnąć liść laurowy.
Do formy żaroodpornej wysmarowanej masłem włożyć warzywa, a następnie rybę. Rybę doprawić solą oraz pieprzem i dodać resztę śmietany. Na rybe rozsmarować puree ziemniaczane, które posypać startym żółtym serem.
Piec w temperaturze 180 o C przez 45 -55 minut aż ser się zarumieni.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2016/04/zapiekanka-rybna.html